AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Join the forum, it's quick and easy

AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
AQUATICFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Peynir atık suyundan alkol ürettiler

Aşağa gitmek

Peynir atık suyundan alkol ürettiler Empty Peynir atık suyundan alkol ürettiler

Mesaj tarafından vgokhan Salı Ağus. 19, 2008 5:49 pm

Devlet Planlama Teşkilatı'nın da desteklediği proje ile Türk bilim adamları, peynir atık suyundan alkol üretti.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Abdurrahman Tanyolaç başkanlığındaki araştırma grubu, peynir
atık suyundan etil alkol üretimi için proses geliştirdi.

Prof. Dr. Abdurrahman Tanyolaç, Türkiye'nin
yıllık süt tüketiminin 6 milyon ton civarında olduğunu ve bunun
yaklaşık yüzde 20'sinin, 24 bin üretici tarafından peynir ve
türevlerini elde etmek için kullanıldığını anlattı.

Yaklaşık 1
litre proteini alınmış peynir suyunda 45-50 gram civarında laktoz (süt
şekeri) bulunduğunu, ancak laktozun sadece belirli mayalar tarafından
kullanılabilmesinden dolayı söz konusu atık suyun özel bir arıtma
gerektirdiğini anlatan Tanyolaç, dünya piyasasında peynir suyu tozunun
kilosunun 1,5-2,0 YTL'den satılabildiğini, proteini alınmış peynir
suyunun â��para etmediğini ve bu sebeple problem bir atıkâ�� olduğunu
kaydetti.

AB'nin, yasaların zorunlu kıldığı için ileri atıksu
arıtım prosesleri kullandığına belirten Tanyolaç, Türkiye'de ise söz
konusu atığın büyük bölümünün arıtılmadan akarsulara ve denizlere
bırakıldığını dile getirdi.

â��Ekibimizle, önce proteini alınmış
peynir atık suyunu havalı ortamda arıttık, daha sonra havasız ortamda
değişik maya türleri kullanarak bu atıktan en hızlı ve en yüksek oranda
etil alkol üreten maya türünü belirleyerek bir proses geliştirdikâ��
diyen Tanyolaç, 48 saatten daha az bir sürede 1 litre peynir suyundan
20-23 gram, 35 litre peynir atık suyundan da 1 litre etil alkol
üretmeyi başardıklarını kaydetti.

Tanyolaç, 1 litre etil alkolün
saflık derecesine göre 3,5-8 YTL den satıldığını da anımsatarak,
Türkiye'nin, akarsulara ve denize dökülerek kirlilik yaratan peynir
atık suyunu işleyerek hem arıtım yapılabileceğine hemde ekonomik kazanç
sağlayabileceğine söyledi. Prof. Dr. Abdurrahman Tanyolaç,
â��Avustralya gibi, Türkiye de etil alkol üretiminin büyük bölümünü
atık peynir suyundan elde edebilirâ�� dedi
.
kaynak:bilim.org
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz