....ZEYTİN....
1 sayfadaki 1 sayfası
....ZEYTİN....
Zeytin (Olea europaea), zeytingiller (Oleaceae) familyasından meyvesi yenen Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türü.
Zeytin boylu bir çalı veya 10 metreye kadar
boylanabilen, sık dallı, yayvan tepeli, herdem yeşil yapraklı bir
ağaçtır. Geniş, kıvrımlı, yamru yumru bir gövdesi vardır. Ağaç
yaşlandıkça, düzgün gri renkli gövde kabuğu giderek çatlar. Ağacın tacı
(tepesi), yaklaşık olarak artan boy kadar her sene genişler. Verimli
topraklarda taç açık ve asimetrik, verimsiz topraklarda ise daha yoğun
ve yuvarlaktır. Sürgünleri gri renkli, dikensiz ve hemen hemen üç
köşelidir. Zeytin üretiminin %99'u Ege, Akdeniz, Marmara
bölgelerindedir. Güneydoğu ve Karadeniz'de de ekilir.
Mızraksı, çok kısa saplı, deri gibi sert
yaprakları sürgünlere karşılıklı çiftler halinde dizilmiştir.
Yaprakları basit, tam kenarlı ve kenarlar alt yüze doğru hafif
kıvrıktır. Yaprağın boyu 20-86 mm, genişliği de 5-17 mm�dir.
Yaprakların ucunda sivri bir çıkıntı bulunur. Yaprağın üst yüzü koyu
gri-yeşil ve tüysüz, alt yüzü mavimsi gümüşi renkte ve beyaz sık ipeksi
tüylerle kaplıdır.
Baharın sonlarına doğru yaprakların koltuğunda seyrek
salkımlar halinde açan, küçük beyazımsı-sarı renkli, kokulu çiçekleri
vardır. Rüzgarların taşıdığı çiçek tozlarıyla döllenen çiçekler etli ve
yağlı meyve verir. Meyve önce yeşil, olgunlaştıktan sonra da parlak
siyah bir renk alır. Etli meyvenin içinde sert bir çekirdek vardır.
Meyvenin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen yağı bakımından
çok değerli bir ağaçtır. Aynı zamanda ağacının çok heybetli ve estetik
bir görünümü vardır. Odunu çürümeye karşı son derece
dayanıklıdır.Kuran-ı Kerim'de geçen nadir meyvelerden biridir,çok
şifalı yağı vardır o koleströllüdür,Yapraklarını kaynatıp suyunu içmek
şekere iyi gelir,Kalp rahatsızlığı olanlar ve yüksek kolestrollü olan
kişiler zeytin yağı kullanarak şifa bulabilirler
Ülkemizde zeytin üretimi Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu
Anadolu Bölgelerinde yapılmaktadır. Zeytin üretimi yapan önemli illerin
zeytin ile ilgili istatistikleri Tablo 5�de verilmiştir Üretim
miktarının meyve veren ağaç sayısına oranından elde edilen ağaç başına
verim değerlerine bakıldığında genelde nasıl düşük olduğu görülebilir.
Zeytin yetişen 35 ilin dörtte birinde ağaçlar Türkiye ortalamasının
altında verime sahiptir.
Toplanması, ağaçtan veya yerden olur. Ağaçtan elle (sağma, taraklama),
sırıkla (çırpma), çırpıcıyla, makineli sarsmayla yapılır. Yerden
toplanacaksa ağaç silkelenir. Üreticiler, tayfa denilen çırpıcı işçiler
çalıştırır. Adambaşı saatte 6 kilo toplanır. Toplananlar sepetlere,
çuvallara, kasalara konur, depolanır, fermantasyona gider. Yere
düşenler fırça, tarak veya emici borularla hemen toplanır. Vaktinden
önce yere düşen meyveye dipzeytini denir. Depolar serin ve havadardır,
zeytin depoda 2-3 gün bekletilir. Taşıma, çuvallarla yapılır.
KAYNAK:ÇİÇEK BAHÇESİ
vgokhan- SUPER MODERATÖR
-
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz