AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Join the forum, it's quick and easy

AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
AQUATICFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Şifalı Bitkiler A - H

Aşağa gitmek

 Şifalı Bitkiler A - H  Empty Şifalı Bitkiler A - H

Mesaj tarafından vgokhan Cuma Ağus. 03, 2012 7:10 pm




Şifalı Bitkiler A - H

• Acıağaç : İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Ateşi düşürür.
Tükürük ifrazatını arttırır. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin
çalışmasını düzenler. Böbrek sancılarını keser, taşların düşürülmesine yardımcı
olur. Bağırsak kurtlarını döker. Kanamaları durdurur. Haşarat kaçırıcı olarak da
kullanılır. Fazla kullanılacak olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma
yapar.
• Adaçayı : Mide va bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım
sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını
giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür.
Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından
fazla içilmemelidir.
• Adamotu : Zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü
arttırıcı etkileri vardır. Rast gele kullanıldığında zararlı olur.
• Ahlat (Yabanarmudu ) : Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarinda,
filizi ezilip yaraya sürülür.
• Ahududu : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.
• Alıç : Asabi çarpıntıları giderir. Sinir bozukluğunu geçirir. Yüksek tansiyonu
düşürür. Aritmide kullanılır. Uykusuzluğu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar
sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır.
• Anason : Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen
olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir.
Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini söktürür. Idrar artirir. Migren
agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir.
• Anason : Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan
tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı arttırır. Öte
yandan kusmayı ve ishali keser.
• Ardıç : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar söktürücü
özelliktedir.
• Aslanağzı : Balgam söktürür. Bronşitte rahatlık verir
• Asma : Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir.
Sarılığı keser. İshali durdurur.
• Ayı üzümü : Kuvvet verir. İshali keser. İdrar yollarını temizler. İdrar
söktürür. Ateşi düşürür. İdrar yollarındaki taşların düşmesine yardım eder.
Prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetleri giderir.
• Ayrıkotu : Bitkinin etli kökleri çok eskiden beri üriner hastalıklarda
kullanılan önemli bir halk ilacıdır. Kökler mesane ve böbrek iltihapları dahil,
mesanedeki tas ve kumları düşürmek için kullanılan iyi bir idrar söktürücüdür.
• Ayva : İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce
bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.
• Badem : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Böbrek, mesane ve tenasül
yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını
hafifletir.
• Badem : Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina
ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari, badem surubu
hazirlanmasinda kullanilir. Çocuklar için iyi bir müshildir. Kremlerin terkibine
girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.
• Bakla : İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek
iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
• Baldıran ( Ağuotu) : Nemli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehirli bir
bitkidir.Ev ilaçlarında kullanılmaz.Tıpta, özellikle dişçilik alanında
kullanılır.Ağrı kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile epilepsi
hastalıklarinin tedavisinde kullanılır.
• Bamya : Meyvesi beş bölmeli,tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte bir
sebze. Faydalı bir sebzedir. Yaş veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de
yapılır. Meyveleri müsilajlıdır. Kabızlık tedavisi ve barsakların düzenli
çalışması için faydalıdır.
• Banotu : Yumuşak tüylü, otsu bir bitki. Gavur haşhaşı adıyla da
bilinmektedir.Meyve çok tohumlu ve bir kapakla açılıp tohumlarını saçan bir
kapsüldür.Altı türü vardır. (Siyah Banotu) ile (Mısır Banotu) tedavi sahasında
kullanılır. Mısır Banotu Malatya civarında bulunmaktadır. Bilhassa alkaloit
endüstrisi için önemlidir. Siyah Banotu hemen hemen bütün Anadolu ve Trakya’da
bulunur. Meyvaları çanak yapraklar tarafından sarılan, kapak ile açılan bir
kapsüldür. Bu kapsül içinde gri esmer renkli, üzerinde küçük çukurcuklar bulunan
çok miktarda tohum bulunur.Bitkinin kullanılan kısmı; yaprakları, kökü ve
tohumlarıdır. Yapraklar, bitki çiçekli iken toplanır ve kurutulur. Tohumlar
tamamen olgunlaştıktan sonra alınır, güneşte ya da 40-50 derecelik fırınlarda
kurutulur. Kuvvetli bir uyuşturucu ve ağrı kesicidir. Bazi müshillerin tesir
edebilmesini kolaylaştırır. Bilmeden kullanıldığında zehirlenmelere sebeb olan
bir bitkidir.
• Bezelye : Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri,
protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye
edilir.
• Biberiye ( Kuşdili otu) : 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir
bitki.Kuşdili olarak da bilinir.Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı
maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyarıcısı,
idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak
haricen kullanılır. Ayrıca hazımsızlığı giderir.
Çarpıntıları keser, migreni keser.İdrar ve adet söktürür.
• Boru çiçeği ( çan çiçeği ) : Nefes darlığı , bronşit ve astımın sebep olduğu
rahatsızlıkları giderir.
• Böğürtlen : Dikenli ve çalı görünümünde bir bitki. Ekilmemis yerlerde, çit,
yol ve hendek kenarlarında çok bulunur.Meyva birçok meyvanın oluşturduğu bileşik
küre biçimindedir. Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır.
Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve
organik asitler ihtiva eder. Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş
etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır.
• Brokoli : Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok
miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir
eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender
olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek
fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler. Göğüs kanserine ve
spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri
riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs kanserine neden
olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği
de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması)
önlemesi.
• Buğday : Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış
kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle
tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli
çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü
besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır.
Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday,
bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra
kıyasla sindirimi biraz daha zordur.
• Ceviz : Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler,
kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem
besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Bitki
bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon
adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de
yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltıda bir miktar
ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz
meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü
artırdığını belirtti. Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları
şöyle sıralanıyor: • Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok
olmasını sağlar. • Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile
karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir. • Ceviz
yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz
hastalıklarına iyi gelir. • Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa
cilt hastalıklarına iyi gelir. • Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine
sarılırsa iyileşmesini sağlar. • Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp
masaj yapılırsa lekeler yok olur.
• Civan Perçemi (Binbir yaprak otu, Kandil Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı,
yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan
toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı
glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz
söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve
midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil
halinde verilir.
• Çamfıstığı : Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine
yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.
• Çemen : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir.
• Çiğdem (Mahmur Çiçeği) : Bitkinin kullanılan kısmı tohumları ve yumrusudur.
İdrar söktürür, Kabızlığı giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla
kullanılmamalıdır. Çiğdem tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun
zamandan beri damla hastalığına karşı kullanılmaktadır. Daha çok ziraatta
kullanılır.
• Çilek : Körpe ve bol sulu çilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunları olanlar
için de iyi bir meyvedir. Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları için de
birebirdir. Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız
kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Çilekte yüksek oranda C vitamini
bulunduğu gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor. Çilek
C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve lifli
besinler arasında önemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, çileğe şeker ilave
etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.
• Çörekotu : İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır.
Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.
• Defne : Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet
söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir
• Deniz Kadayıfı : Solunum ve hazım sistemi nezlelerini giderir. Vücudu
besleyici olarak da kullanılır.
• Deniz Yosunu : Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor. Troid hormonundaki
dengesizlikleri engellen maddelir içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor.
Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça
karşı etkili.
• Dereotu : Bitkinin kullanılan kısmı meyveleridir. Meyveler eylül sonunda
toplanır ve gölgede kurutulur. Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ, pektin ve azotlu
bileşikler vardır. Meyveler yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarını önleyici
olarak kullanılır. Hazımsızlık ve hıçkırığa tesiri iyidir. Yaprakları da yemek
ve salatalarda kullanılır.
• Devedikeni : Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.
• Domates : Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak
yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri içerir. Domates zengin bir potasyum
kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye
yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat
kanserine karşı etkili. 'Beta karotin'e yakın olan likopen içeriyor. Likopen
vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor.
Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi. Haftada en
az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine
yakalanma riskleri az
• Dut : Beyaz dut yaprakları idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç
karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür.
• Düğün Çiçeği : Kavak merhemi ile birlikte hâricen basura karşı verilmektedir.



En son vgokhan tarafından Cuma Ağus. 03, 2012 7:13 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

 Şifalı Bitkiler A - H  Empty Geri: Şifalı Bitkiler A - H

Mesaj tarafından vgokhan Cuma Ağus. 03, 2012 7:12 pm

• Ebegümeci : Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler.
Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.
Dişeti hastalıklarını tedavi eder.
• Eğreltiotu : Barsak parazitlerine karşı çok eski târihlerden beri
kullanılmaktadır. Toz veya hulasa hâlinde alınır. Tavsiye edilen miktardan fazla
alınmamalıdır.
• Elma : Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz,
kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve
kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını
düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.
• Enginar : Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker
miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Böbrekteki
kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı
iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar
görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin,
prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu
belirtti. Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu
sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikler.
• Fesleğen : Öksürüğü keser. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır.
Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi
haşaratları kaçırır.
• Fındık : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet verir. Nekahat
devresinin çabuk geçmesini sağlar.
• Funda ( Süpürge Otu) : Bâzı türlerinin dalları ipek böcekçiliğinde askı olarak
kullanılır. Dalları çalı süpürgesi yapımında, ayrıca yakacak olarak kullanılır.
Genel olarak idrar yolları taşlarına karşı idrar söktürücü olarak kullanılır.
Funda ayrıca, ishal ve böbrek taşları tedavisinde kullanılır. Zeytinyağı ile
hazırlanan merhemi çıban ve egzamada faydalıdır. Zayıflamak için de kullanıldığı
bilinmektedir.
• Gelincik : Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve
kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.
• Greyfurt : C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C
vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin
maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.
• Gül : Gülden gülyağı ve gülsuyu elde edilir. Gülyağı kozmetik ve parfümeride
kullanılır.Gülyağının antiseptik (mikrop öldürücü) etkisi vardır. Boğaz ve
bademcik iltihaplarını giderir. Göz kanlanmaları ve göz nezlesinde etkilidir.
Dâhilen ise hafif müshil etkilidir. Gülsuyu ve gül reçelleri halk arasında
yaygın olarak kullanılır.
• Gülhatmi : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. Nezle ve öksürükten
kaynaklanan şikayetleri giderir. Boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarında
kullanılır. Barsak iltihaplarında etkilidir.
• Günlük Ağacı : Ağacın yongaları kurutulur, günlük ve buhur olarak kullanılır.
Nefes darlığını giderir. Tütsü olarak kullanılır.
• Güzelavratotu : Ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca, mide, barsak,
astım, kalp, sinir ve beyin hastalıklarının tedavisi için yapılan ilaçlarda da
kullanılmaktadır.
• Hanımeli : Tıpta yaprakları gargara yapmak için, çiçekleri antispazmodik
olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak kullanılır.
• Haşhaş : Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin çizilmesi ile elde
edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları ve tohumlarından
elde edilen yağıdır.Bilhassa hâricen kullanılan bâzı merhemlerin bileşimine
girer ve ağrı dindiricidir.Bileşiminde toplanma zamanına göre değişen afyon
alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici olarak, özellikle diş hekimliğinde
kullanılır. Tohumlarının yağı ise, tohumları soğukta tazyik edilmesi sûretiyle
elde edilen yağdır. Soğukta elde edilen yağın bileşiminde asitler az, sıcakta
elde edilen yağın ise asitleri fazladır. Soğukta elde edilen yağ, bâzı
merhemlerin bileşimine girer. Sıcakta elde edilen yağ, yemek yağı ve sanayide
sabun yapımında kullanılır. İçerdiği zehirli maddeli dolayısıyla, hekim kontrolü
ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Hatmi : Ağız, boğaz ve dişeti iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak
iltihaplarını giderir.
• Havuç : Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre
kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor.
Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı
görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya
indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme
zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak
kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun
kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki
şikayetleri giderir. Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da
engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden
olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor)
içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin
kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.
• Hayıt : İdrar söktürür. Sancıları keser. Aybaşı kanamalarını düzenler. Anne
sütünü artırır. Hazımsızlığı giderir. Karın ağrısı ve ishali keser. Ayak
şişlerini indirir. Akrep ve arı sokmalarında kullanılır.
• Hindistancevizi : İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine
yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.


En son vgokhan tarafından Cuma Ağus. 03, 2012 7:19 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

 Şifalı Bitkiler A - H  Empty Geri: Şifalı Bitkiler A - H

Mesaj tarafından vgokhan Cuma Ağus. 03, 2012 7:16 pm

Şifalı Bitkiler H - P


• Hodan : Bitkinin çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Fazla
miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar taşır. Yapraklar ve çiçekler ter verici,
idrar ve balgam söktürücüdür. Boğaz ağrılarına ve öksürüğe karsı kullanılır.
• Hurma : Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damar
hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu. İsrailli
bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı. İsrailli bilim
adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen
elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar. İsrail'de yapılan bir araştırmada,
elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol
açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve
çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum
ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler. Bilim
adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan
bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu
kaydettiler.
• Hüsnüyusuf : Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir. İktidarsızlıkta da
faydalıdır.
• Ihlamur : Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam
söktürücü olarak çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı
bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan
dolaşımını düzenler.
• Isırgan : Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker. Burun
kanamalarını keser. Balgam söktürür.
• Ispanak : Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği
göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir
sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili. Ispanak
içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili. Haftada
6 kez ıspanak yiyenlerin yüzde 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya
çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor.
Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili. Bir
porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.
• İncir : Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit, öksürük ve boğaz
ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.
• Kabak : Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa
çocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar diş kabuklarından ayrılarak dövülür,
şekerle karıştırılarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde
takriben 100 gr’dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva
eder. Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka çıban ve şiş yerlere lapa olarak da
tatbik edilir.
• Kahve : Kahvede kafein alkoliti vardır.Kafeinin az miktarının damarları
genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi
kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu
hızlandırır. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle
zehirlenmelere karşı kullanılır. Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki
fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, kulakların uğuldamasına sebep olur.
• Kakao : Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi
vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar
söktürür. Fazla miktarı zararlıdır.
• Kantaron : Çayı kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü ve hazmı
kolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalı
olduğu bilinir.
• Karabaş Otu : Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam söker. Uyuşukluk
giderir, zindelik verir.
• Karabiber : Mideyi ısıtır. iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve
barsaklardaki mikropları öldürür. Enerji verir. Afrodizyak özelliği vardır.
• Karanfil : Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı
kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.
• Karnabahar : Zihin yorgunluğunu giderir. Afrodizyak özelliği vardır. Sinirleri
kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker
hastalarına faydalı olduğu bilinir.
• Karpuz : Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat
ve zindelik kazandırır. Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur.
• Kasımpatı : Böcek öldürücü ilaç yapılır.
• Katırtırnağı : İdrar ve balgam söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Böbrek ve
safrakesesi taşlarının düşürülmesine yardım eder. Mesane hastalıklarını tedavi
eder. Romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalp hastalıklarında
kullanılır.
• Kavun : Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de
tıbbî olarak kullanılmaktadır. Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur.
Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda, suyu yarıya
ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır. Ayrıca kavun, sinirleri
yatıştırır, böbreklerdeki kanı temizler, taşların düşürülmesine yardımcı olur.
Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonu
olanlar yememelidir.
• Kayın Ağacı : Avrupa kayınının tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağı
olarak margarin endüstrisinde kullanılır. Kayın katranının distilasyonundan
antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da dıştan romatizma ve deri
hastalıklarına karşı kullanılır. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen
su yüz lekeleri ve çilleri giderir.
• Kayısı : Çekirdeklerinden yağ elde edilir. Etli meyvesi şeker, organik asitler
ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir. Çekirdek içinden elde edilen
yağ badem yağı yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için
kullanılır.
• Kaynanadili : Dizanteri ve ishali giderir.
• Keçiboynuzu : Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır. Kuru meyvelerin
temizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarının mide ve barsak bozukluklarında
kullanılır. Ayrıca göğsü yumuşatır ve balgam söker. Sigara tiryakileri için
faydalıdır.
• Kekik : Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser.
Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım
eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.
• Kenevir : Merkezî sinir sistemine etki eder, yatıştırıcı ve uyuşturucudur.
Hazım sistemine pek tesiri yoktur.
• Kereviz : Kerevizde B vitamini, demir ve kireç vardır. Kereviz unutkanlığı ve
sinir yorgunluğunu giderir, idrar söker, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine
yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve
romatizma da da faydalıdır.
• Kestane : Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateş düşürür ve
sinirleri yatıştırır. Meyvesi kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler.
Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve
şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan
şikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.
• Kına Ağacı : Ayak terlemesine engel olur. Dolamada kullanılır. Uyuz ve
egzamaya iyi gelir. Guatrın üzerine bağlanırsa fayda görülür. Ağız yaraları ve
deri çatlaklarını tedavi eder, saçları besler ve kuvvetlendirir.
• Kınakına : Ateş düşürür. Sıtmayı tedavi eder. Tifoda faydalıdır. Ağır ve
mikrobik hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Cilt kaşıntılarında
faydalıdır. İştah açar. Kuvvet verir. Kabızlığı giderir.
• Kızılcık : Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapılır. Kabız
edici özelliği vardır. Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi kabukları ateş
düşürücü olarak kullanılır.
• Kiraz : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden
çok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yörede çok
yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal
iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor. Michigan
Eyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin''
olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat
çekiyor. Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu
belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip
içermediğini araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı
etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle
karşılaştırdı. Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu
ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu
görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer
antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre, günde 20 kiraz
yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin
tablete dönüştürülmesine çalışıyor.
• Kişniş : İştah açıcı, barsak gazlarını giderici, teskin edici, bas dönmesine
karşı kullanılır.Fazlası zararlıdır.
• Kivi : Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum
bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
• Kuşburnu : Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda
dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini
vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt
düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi
zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde
iyi sonuç veriyor.
• Kuşkonmaz : Hazımsızlığa karşı etkili. Antitoksit maddeler içeren bu sebze
böbreği toksinlerden arıtıyor ve besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırıyor
• Lahana : Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol
miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine
karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki
şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir.
Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hücrelerinin
üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD'de
yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri
olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.
• Lavanta : Lavanta çiçeği, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmaya karşı
çay hâlinde kullanılır. Çok iyi bir koku vericidir. Hâricen yatıştırıcı olarak
da kullanılır. Parfümeri sanâyiinde kullanılan önemli bir bitkidir.
• Mantar : Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle Çinliler'in ilaç
niyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi hastalıklara karşı koruyor ve bağışıklık
sistemini güçlendiriyor.
• Marul : Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren
bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir
bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük
kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.
• Maydanoz : Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert
yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan elementleri
deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor,
görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Bir demir deposudur. Genellikle taze
yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz,
günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar
getirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere
karşı da koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle
uyanmamızı sağlar. Anne sütünü artırır. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar.
Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu suyla pansuman
yapıldığında sivilcelere iyi geliyor. Kaynatılan maydanozun suyu gözlere
pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor.
Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini
sağlıyor..
• Mazı : Yaprakları siğilleri yok etmekte kullanılır. Kozalağından barsak kurdu
düşürücü ilaç yapılır. Gebe kalmayı önlemek için kullanılır. Bazı
zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı bilinir. Basur memelerinde de
faydalıdır.
• Melekotu : Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotu dövülüp başa
sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine faydalıdır.
• Melissa : Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, terletici ve
antiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafıza
zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser.
Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Daha çok çay hâlinde
kullanılır.
• Menekşe : Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü, bâzı deri hastalıklarında
kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır.
• Mersin : Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak
kullanılır.
• Meyankökü : Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve
balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.
• Mısır : Yüzde 18.3 gibi yüksek oranda lif içeriyor. Mısırın içeriğindeki
yüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir. İçinde protein, kalsiyum,
demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
• Mine Çiçeği (Güvercin otu) : Tıbbî olarak, kabız edici, teskin edici etkisi
vardır. Baş ve mafsal ağrılarını dindirir. Yorgunluğu ve uykusuzluğu giderir.
• Muz : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir
meyvedir. Potasyum krampları önler.
• Nane : Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, bulantıyı
giderici olarak kullanılır. Bunun yanında çeşitli ilâçların terkibinde
kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş olarak yemeklere konur. Nâne
esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına karşılık az miktarı mîde ağrılarına
ve bulantılara karşı kullanılabilir. Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan
bir yağdır.
• Nar : Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır. Şerit
düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar
ve hamileler fazla kullanmamalıdır.
• Nazarotu : Ekzama, basura karşı ve tütsü olarak kullanılır.
• Nergis : Kusturucu ve ishal etkilidir. Kurutulmuş çiçekleri yatıştırıcı ,
müshil ve ateş düşürücü olarak çay hâlinde kullanlır.
• Nilüfer : Kökleri kabız edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatıştırıcı ve
uyuşturucudur.
• Nohut : Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır.
• Okaliptus : Özellikle solunum yolu hastalıklarında kullanılır.Öksürüğü keser,
boğaz ve burun iltihaplarını giderir. İdrar yollarını temizler. Hâricen deri
üzerine sürülmek sûretiyle antiseptik olarak da kullanılır. Ökaliptus yaprakları
doğrudan doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi, yağının tıpta da pekçok
faydaları vardır. İlâç olarak veya kaynatma ile buğu, koku hâlinde de
kullanılır. Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam söktürücü olarak, haşere
sokmalarına, her nevî ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit, romatizma, şeker,
üremi gibi hastalıklarda, yağ veya ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve mâcun
şeklinde kullanılır.
• Ökseotu : Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara
ve akciğer kanamalarında kullanılır.
• Pancar : Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Şeker
hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve barsakları kuvvetlendirir. Sinirleri
yatıştırır.
• Papatya : Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede
kurutulur.Çay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar
çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur
memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da
kullanılır.
• Patates : Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır,
kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein
içerir. Halsizliğe karşı etkili. Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat
içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini. 100
gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53
mg fosfor, 20 mg C vitamini var. Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük
çekmezsiniz. Her zaman söylenir, bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin
besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile
kazımak daha iyidir. Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin
yüzde 25’ini kaybediyor. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya
da az suda pişirmek gerek.
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

 Şifalı Bitkiler A - H  Empty Geri: Şifalı Bitkiler A - H

Mesaj tarafından vgokhan Cuma Ağus. 03, 2012 7:18 pm




Şifalı Bitkiler P - Z

• Patlıcan : Kansızlığı giderir. Karaciger ve pankreasın düzenli
çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanmaları ve ağrılarını
keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntılarını giderir. Cilt hastalıkları,
şeker, mide, barsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar
yememelidir.
• Pırasa : İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir.
Basur memeleri için faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine
yardımcı olur.
• Portakal : Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri önleyici olarak bilinen
bütün maddeleri içeriyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor. Kilo almaya
engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür.Vucüdun C vitamini, potasyum, protein, B
ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve antikanserojen maddeler ile kanser
riskini azaltıyor, kolestorolü düşürüyor
• Safran : Sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, âdet söktürücü, koku ve renk
verici olarak kullanılır.Fazla miktarda kullanılmamalıdır. Hamileler kesinlikle
kullanmamalıdır.
• Salatalık : Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler.
Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun
atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt
içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı
gibi, kolestrolü de düşürüyor.
• Salep : Öksürük ve bronşite faydalıdır. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını
sağlar. Zihni çalıştırma gücünü arttırır.
• Semizotu : Mide ve barsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Kanı
temizler. Şeker hastalığında susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin
yorgunluğunda faydalıdır.
• Sinameki : Memleketimizde çok kullanılan müshil ilâcıdır. Kolit ve spastik
kabızlıkta kullanılmaz.
• Soğan Ve Sarımsak : Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar.
Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine
yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin
zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve
nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de
kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan içerdiği
kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor.
Newcastle'da yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin
damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor.
• Soya : Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya, içerisinde
östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir
madde içerir ve buda kadın bünyesi için son derece yararlıdır. Çünkü, hücre
yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve
boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır.
• Sumak : Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca boğaz ve diş
etleri hastalıklarında gargara hâlinde kullanılır. Sumak meyveleri de tanen,
uçucu yağ ve organik asitler ihtivâ eder. Baharat olarak çok kullanılır.
• Susam : Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır.
• Şebboy : Tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşır.Ayrıca idrar söktürücü
ve kabızlığı giderici etkisi vardır.
• Şeftali : Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür. Meyvesi
hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Basur
memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için
faydalıdır.
• Taflan : Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak
kullanılır.Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin
tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır.Tâze meyveleri taş düşürücü
olarak da kullanılmaktadır.
• Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi
kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
• Tere : İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük söktürür.
İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler. Kanser, anemi ve lif
hastalıklarına karşı etkili. Tere kanserle savaşan sebzelerin arasında olduğu
gibi aynı zamanda en fazla kalsiyum, demir ve folik asit içerenlerin başında
geeliyor. Tere gibi yeşil sebzeler yiyen kadınların, life ilişkin hastalıklara
yakalanma riskleri daha az.
• Turp : Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine yardımcı
olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının
düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.
• Üvez : Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir
tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir. Yine meyveleri idrar
söktürücü, kadınlarda âdetleri kolaylaştırıcı etkilere sâhiptir. Meyveler C
vitaminince zengindir. Yapraklarının çayı şeker hastalığına karşı kan şekerini
düşürücü olarak kullanılmaktadir. Zararsızdır.
• Üzerklik : Bağırsak kurdundan prostata, hemoroitten karın ağrısına pek çok
hastalığa iyi gelmektedir.
• Vişne : İshali keser. Ateşi düşürür. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir.
• Yaban gülü : Kabız edici, idrar söktürücü olarak, böbrek ve safra taşlarına
karşı kullanılır. C vitamini yönünden zengin olduğu için de bâzı bölgelerde
marmelât yapımında kullanılır.
• Yasemin : Çiçeklerinden hazırlanan çay göğüs yumuşatıcı ve sinirleri
yatıştırıcı olarak kullanılır.
• Yenibahar : Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak
gazlarını giderir.
• Yeralması : Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini
arttırır. Kabızlığı giderir
• Yılan yastığı : Ateşi düşürür. Terletir, vücuda rahatlık verir. Sinirleri
uyarır.
• Yosun : Haşlaması barsak kurtlarını döker. Saçlar yikanırsa kuvvetlendirir.
• Yulaf : Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları
giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır
• Zencefil : İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.
• Zerdaçal : Mîdevî ve gaz söktürücü etkiye sâhiptir.
• Zeytin : Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer
ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu
düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine
yardımcı olur

KAYNAK:http://www.sevgiplatformu.com

vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz