DUT'UN FAYDASINI BİR BİLSEYDİNİZ
1 sayfadaki 1 sayfası
DUT'UN FAYDASINI BİR BİLSEYDİNİZ
Beyaz
ve kara olan dut barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop
öldürücü özelliğide bulunuyor. Sadece bunlar mı faydaları? Tabii ki
değil.. Tükettiğimiz dutun neye nasıl iyi geldiğini görünce çok
şaşıracaksınız. İşte
faydaları..
Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir.
Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Aç
karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür. Mide ve
bağırsakları rahatlatır. Kara dut ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi
gelir. Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır.
Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.
Beyaz
dutun 15-20 gram yaprağı üç su bardağı su ile kaynatıp içilirse iyi bir
idrar söktürücü olduğu görülür. Bu terkip aynı zamanda ateş düşürücü
olarak da kullanılmaktadır.
vgokhan- SUPER MODERATÖR
-
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08
Geri: DUT'UN FAYDASINI BİR BİLSEYDİNİZ
Dutun taze yapraklarıyla derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamaları durdurur.
Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kilo almasını sağlar ve iştah açar.
Kara
dutun yaprakları ve kabukları kaynatılıp elde edilen sıvı ile gargara
yapılırsa boğaz, ağız ve diş eti iltihaplarına iyi gelir. Ancak kara
dut kabız yapabilir.
Sabah
aç karnına olgunlaşmış beyaz dut yer ve üzerine su içerlerse
bağırsaklarının çalışmasını sağlamış olurlar. Ancak bu durum
abartılırsa bu kez de ishale sebebiyet verebileceği bilinmelidir
kaynak:haberbaz
vgokhan- SUPER MODERATÖR
-
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08
Geri: DUT'UN FAYDASINI BİR BİLSEYDİNİZ
Saçların güçlenmesi için birebir
Yaz mevsiminin hatırlatıcısı olan bu meyve bağırsaklara iyi geldiği gibi saçları da güçlendirir...
Üniversitelerde 700 yıl ders olarak okutulan hekimlerin piri İbn-i
Sina'nın 'Tıp Kanunu' kitabından bugüne kadar hiçbir yerde
rastlamadığınız çok özel formülleriyle şifa bitkilerin reçeteleri…
Dr. Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı.
Lezzeti kadar sağlığa etkisi de çok
DUT
Dut
kronik ishali ve bağırsak ülserlerini giderir; özellikle kuru dutun bu
etkisi vardır. İdrar söktürür. Yaprakları saf suyla kaynatılıp
kullanılırsa, saç ve kılları gürleştirir. Ağız ve boğaz şişlerini
giderir, bebeklerin ağızlarındaki yara ve pamukçuğa iyi gelir...
Dutun
iki cinsi vardır. Bunlardan birisi tatlı ve kırmızıdır. Bu nevi, incir
gibi temizleyicidir. Fakat besleyici değeri incirden daha azdır; kanı
bozar; mide ve diğer durumlar için incir gibidir; ancak daha zayıftır.
Şam dutu denen sarı yoncanın ekseriya bir yararı yok gibidir. Hamı
kurutularak, sumak yerine kullanılır.
İÇERİĞİ
Tatlısı, sıcak, rutubetlidir ve ekşi olan Şam dutu, soğuğa meyillidir, rutubetlidir.
GÜZELLİK
Dut yaprakları, asma ve kar incir yaprakları, saf suyla kaynatılıp kullanılırsa, saç ve kılları gürleştirir.
CERAHAT VE YARALAR
Ekşi dut, kötü yaraları kurutmakta yararlıdır; suyu (öz suyu) da aynı etkiyi yapar.
BAŞ ORGANLARI
Ekşi
dut kurusu, ağızdaki sulu yaralara faydalıdır ve onun pişmiş kökü,
dişleri gevşetir; eğer ekşi dut yapraklarının suyu ile gargara
yapılırsa, dil yaralarına iyi gelir.
YARARLARI
Onda
büzücü, soğutucu etkiler vardır. Dut öz suyu, çok fazla büzücü etki
gösterir. Özellikle bakır kapta kaynatılan öz suyu, maddelerin dokulara
nüfuzunu engeller. Ham dutun bu etkisi daha fazladır. Şam nevi, sumak
gibi kullanılır.
ŞİŞLERE
kşi dut,
ağız ve boğaz şişlerini giderir ve yaprakları, bademciklere ve yeni
doğan çocukların ağızlarındaki yara ve pamukçuğa (asphyxia) iyi gelir.
BESLENME
Dut,
mide için zararlıdır. Özellikle kırmızı, tatlı dut daha çabuk bozulur.
Eğer midede çabuk bozulmazsa, herhangi bir zararı olmaz. Onun kötü
etkisi yoktur. Ama besleyici değildir veya pek az yararlıdır. Bütün dut
çeşitlerinin yemekten önce ve mide salgısının yoğun olmadığı zaman
yenmesi uygundur. İştiha ile yense bile, mideden çabuk atılır. Ancak
bütün dutlar mideden süratle atılsa bile, bağırsaklarda yavaş hareket
eder.
DIŞARI ATAN ORGANLAR
Ekşi dut,
tuzlanarak kurutulursa, bağırsaklarda şiddetli kabız etki gösterir ve
dizanteriye çok iyi gelir. Dutun sızıntı sıvılarında boşaltıcı etki,
ağaç kabuklarında ise, hem temizleyici, hem de boşaltıcı etki vardır;
boşaltıcı etkisi daha fazladır. Tatlı dutun seri şekilde mideden
bağırsaklara geçmesinin sebebi, rutubetine veya tatlı sıvısına mide
asidinin konması olabilir.
Hekim Erhanhanes, dut fevkalade
yavaş olarak sindirim sistemini terk eder, demiştir. Ben zannediyorum
ki, bu görüş ekşi dutla ilgili olabilir.
Dut, tabiaten
boşaltıcı etkisi olmakla beraber, kronik ishali ve bağırsak ülserlerini
giderir; özellikle kuru dutun bu etkisi vardır. Dutun bütün
çeşitlerinde idrar söktürücü etki vardır. Şami nevi dut, mideden ne
kadar hızlı geçerse, bağırsaklardan o kadar geç çıkar (atılır).
BUGÜN
vgokhan- SUPER MODERATÖR
-
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz