* ACI BAKLA
: Semen Lupini Şeker hastalığına karşı kullanılır.

* ACI ELMA YAĞI : Salvia Triloba Gaz söktürücü,
midevi, ter kesici, idrar artırıcıdır. Haricen yara iyi edici ve
antiseptik olarak kullanılır.

* ACI YONGA : Lignum Quassiae İştah açıcı,
kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü

* ACIAĞAÇ : İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
Ateşi düşürür. Tükürük ifrazatını arttırır. Mide, bağırsak, karaciğer ve
böbreklerin çalışmasını düzenler. Böbrek sancılarını keser, taşların
düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını döker. Kanamaları
durdurur. Haşarat kaçırıcı olarak da kullanılır. Fazla kullanılacak
olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar.

* ADAÇAYI : Mide va bağırsak gazlarını giderir.
Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır.
Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna
katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla
içilmemelidir.

* ADAMOTU : Zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici,
yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Rast gele
kullanıldığında zararlı olur.

* AHLAT (YABANARMUDU ) : Meyveleri ishal keser.
Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya sürülür.

* AHUDUDU : Kanı temizler, vücutta biriken
zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür.
Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

* ALIÇ : Asabi çarpıntıları giderir. Sinir
bozukluğunu geçirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Aritmide kullanılır.
Uykusuzluğu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve göğüs
nezlesinde faydalıdır.

* ALTINOTU : Herba Ceterachi İdrar söktürücü ve
kabız etkileri vardır. Basura karşı, haricen kullanılır.

* AMBER : Ambra Grisea Kaşalot balığından elde
edilir. Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar ve cinsel arzuyu artırır.


* ANASON : Kullanilan kismi, meyvalari ve
yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve
gölgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve
barsak gazlarini söktürür. Idrar artirir. Migren agrilarini keser.
Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir. Hazmı
kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi
giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı arttırır. Öte
yandan kusmayı ve ishali keser.

* ANASON YAĞI : Oleum anisi Sinir sistemi
uyarıcısıdır.

* ANDIZ KÖKÜ : Radix Helenii Safra söktürücü,
öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,kuvvet verici ve kurt düşürücüdür.


* ARDIÇ : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir.
Yenir ve idrar söktürücü özelliktedir.

* ARDIÇ TOHUMU : Fructus Juniperi İdrar
artırıcı, terletici, midevî ve antiseptik özellikleri vardır.

* ASLANAĞZI : Balgam söktürür. Bronşitte
rahatlık verir

* ASMA : Yaprakları ile yapılan ilaçlar
kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.


* ASPİR : Flos Carthami Romatizma ağrılarına
karşı etkilidir. Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir.


* AYI ÜZÜMÜ : Kuvvet verir. İshali keser. İdrar
yollarını temizler. İdrar söktürür. Ateşi düşürür. İdrar yollarındaki
taşların düşmesine yardım eder. Prostat büyümesinden kaynaklanan
şikayetleri giderir.

* AYRIKOTU : Bitkinin etli kökleri çok eskiden
beri üriner hastalıklarda kullanılan önemli bir halk ilacıdır. Kökler
mesane ve böbrek iltihapları dahil, mesanedeki tas ve kumları düşürmek
için kullanılan iyi bir idrar söktürücüdür.

* AYVA : İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve
bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı
temizler. Çarpıntıyı dindirir.

* BADEM : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
Böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı,
karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

* BADEM : Aci bademin uçucu yagi, iyi bir koku
ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir.
Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Çocuklar için
iyi bir müshildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk
arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.

* BADEM YAĞI : Oleum Amygdalae Dahilen müshil,
haricen yumuşatı- cı ve yara iyi edici olarak kullanılır.

* BAKLA : İdrar yollarını temizler. Böbrek
ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve
taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

* BALDIRAN ( AĞUOTU) : Nemli yerlerde yetişen,
1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir.Ev ilaçlarında kullanılmaz.Tıpta,
özellikle dişçilik alanında kullanılır.Ağrı kesici, spazm giderici ve
siyatik, tetanoz ile epilepsi hastalıklarinin tedavisinde kullanılır.


* BALIKOTU : Fructus Cocculi indici Dahilen
kurt düşürücü, sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılır. Tehlikeli
bir drogdur.

* BAMYA : Meyvesi beş bölmeli,tohumları
yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte bir sebze Faydalı bir sebzedir. Yaş
veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapılır. Meyveleri
müsilajlıdır. Kabızlık tedavisi ve barsakların düzenli çalışması için
faydalıdır.

* BAMYA ÇİÇEĞİ : Flos Hibisci Dahilen göğüs
yumuşatıcı, lapa halinde haricen çıbanları olgunlaştırıcıdır.Kabızlığa
karşı etkili ve zararsız bir drogdur.

* BANOTU : Yumuşak tüylü, otsu bir bitki. Gavur
haşhaşı adıyla da bilinmektedir.Meyve çok tohumlu ve bir kapakla açılıp
tohumlarını saçan bir kapsüldür.Altı türü vardır. (Siyah Banotu) ile
(Mısır Banotu) tedavi sahasında kullanılır. Mısır Banotu Malatya
civarında bulunmaktadır. Bilhassa alkaloit endüstrisi için önemlidir.
Siyah Banotu hemen hemen bütün Anadolu ve Trakya'da bulunur. Meyvaları
çanak yapraklar tarafından sarılan, kapak ile açılan bir kapsüldür. Bu
kapsül içinde gri esmer renkli, üzerinde küçük çukurcuklar bulunan çok
miktarda tohum bulunur.Bitkinin kullanılan kısmı; yaprakları, kökü ve
tohumlarıdır. Yapraklar, bitki çiçekli iken toplanır ve kurutulur.
Tohumlar tamamen olgunlaştıktan sonra alınır, güneşte ya da 40-50
derecelik fırınlarda kurutulur. Kuvvetli bir uyuşturucu ve ağrı
kesicidir. Bazi müshillerin tesir edebilmesini kolaylaştırır. Bilmeden
kullanıldığında zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir.

* BESBASE : Rhizoma Polypodii Müshil, safra ve
balgam söktürücü ve kurt düşürücü etkilere sahiptir.

* BEZELYE : Taze ve donmuş olarak
kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit
içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

* BİBERİYE ( KUŞDİLİ OTU) : 1-2 m
yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki.Kuşdili olarak da
bilinir.Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler,
organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyarıcısı, idrar
söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır. Uçucu yağ, uyarıcı olarak
haricen kullanılır. Ayrıca hazımsızlığı giderir.Çarpıntıları keser,
migreni keser.İdrar ve adet söktürür.

* BİBERİYE YAĞI : Oleum Rosmarini Haricen
romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır.

* Boru çiçeği ( çan çiçeği ) : Nefes darlığı ,
bronşit ve astımın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir.

* BÖĞÜRTLEN : Dikenli ve çalı görünümünde bir
bitki. Ekilmemis yerlerde, çit, yol ve hendek kenarlarında çok
bulunur.Meyva birçok meyvanın oluşturduğu bileşik küre biçimindedir.
Kullanılan kısımları yaprakları ve çiçek tomurcuklarıdır. Yapraklar
çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik
asitler ihtiva eder. Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş
etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda
kullanılmaktadır.

* BROKOLİ : Kansere karşı bizi koruyan ve
ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için
kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli,
vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve
akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla
rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler. Göğüs kanserine ve
spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs
kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs
kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca
brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan
belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

* BUĞDAY : Lifli gıdalar sağlıklı bir
beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de,
genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday
unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve
kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun
özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri,
potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve
rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra
kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

* CEVİZ : Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan
ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser.
Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç
ve elleri boyamakta da kullanılır. Bitki bilimcilere göre bol miktarda
A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde
içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok
sağlık sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi
yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz
meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü
artırdığını belirtti. Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından
bazıları şöyle sıralanıyor: * Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı
zamanla bunların yok olmasını sağlar. * Taze dalların kabukları ve
meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı
mideyi kuvvetlendirir. * Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar,
mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir. * Bir miktar
ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.
* Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa
iyileşmesini sağlar. * Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj
yapılırsa lekeler yok olur.

* CEVİZ YAĞI : Juglandis regiae Müshil ve safra
artırıcı olarak kullanılır.

* CİVAN PERÇEMİ (BİNBİR YAPRAK OTU, KANDİL ÇİÇEĞİ)
: Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve
çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin
bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva
ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki
Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi
edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.


* ÇAKŞIROTU KÖKÜ : Ferulae meifoliae Cinsel
kudreti artırıcı olarak etkilidir.

* ÇAMFISTIĞI : Bronşit, verem, akciğer
hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü
giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

* ÇAMSAKIZI : Terebenthina Communis Solunum ve
idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptiktir.


* ÇAMTERE-BENTİN YAĞI : Oleum Terebinthinae
Neft yağı olarak da tanınır. Hari- cen romatizma ağrılarını giderici ve
saçları besleyici olarak kullanılır

* ÇEKEM : Fructus Visci albi Kabız, idrar
artırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır.
Romatizma ağrılarında kullanılır.

* ÇEMEN : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık
verir.

* ÇİĞDEM (MAHMUR ÇİÇEĞİ) : Bitkinin kullanılan
kısmı tohumları ve yumrusudur. İdrar söktürür, Kabızlığı giderir.
Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Çiğdem
tohumu ve yumrusundan hazırlanan preparatlar uzun zamandan beri damla
hastalığına karşı kullanılmaktadır. Daha çok ziraatta kullanılır.


* ÇİLEK : Körpe ve bol sulu çilekler sistemi
temizliyor. Cilt sorunları olanlar için de iyi bir meyvedir. Böbrek,
idrar yolları ve bağırsak sorunları için de birebirdir. Ayrıca diş
etlerini güçlendiriyor, dişlerdeki tartarı önlüyor, ağız kokularını ve
boğaz ağrılarını gideriyor. Çilekte yüksek oranda C vitamini bulunduğu
gibi, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşüren maddeler içeriyor. Çilek C
vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca bol miktarda potasyum içerir ve
lifli besinler arasında önemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, çileğe
şeker ilave etmemek şaartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.

* ÇÖREKOTU : İştah açar. Vücuda kuvvet ve
dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker.
Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

* ÇÖREKOTU YAĞI : Nigellae sativae Haricen saç
dökülmesi ve kepeğe karşı kullanılır.

* ÇÖVEN KÖKÜ : Radix Saponariae albae Tedavide
nadiren kullanılır. Bilhassa tahin helvası yapımında kullanılır. İdrar
ve balgam söktürücüdür.

* DAĞÇAYI : Sideritis Uyarıcı, gaz söktürücü,
iştah açıcı ve mide ağrılarını kesici özelliklere sahiptirler.

* DEFNE : Terletir, ateşi düşürür. Vücuda
rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını
dindirir

* DEFNE YAĞI : Lauri expressum Romatizma
ağrılarını dindirici ve vücut parazitlerini öldürücüdür. Ayrıca, saç
dökülmesini de önler.

* DEFNE YAPRAĞI : Folium Lauri Terletici,
antiseptik ve midevi etkilere sahiptir.

* DEMİRHİNDİ : Pulpa Tamarindorum Müshil ve
müleyyin bir etkiye sahiptir. Hiçbir tahriş edici etkisi yoktur.

* DENİZ KADAYIFI : Solunum ve hazım sistemi
nezlelerini giderir. Vücudu besleyici olarak da kullanılır.

* DENİZ YOSUNU: Metabolizmanın işleyişini
hızlandırıyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir
içeren su yosunu,metabolizmayı hızlandırıyor. Ayrıca, B vitamini,
kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkili.


* DEREOTU : Bitkinin kullanılan kısmı
meyveleridir. Meyveler eylül sonunda toplanır ve gölgede kurutulur.
Meyvelerinde sâbit ve uçucu yağ, pektin ve azotlu bileşikler vardır.
Meyveler yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarını önleyici olarak
kullanılır. Hazımsızlık ve hıçkırığa tesiri iyidir. Yaprakları da yemek
ve salatalarda kullanılır.

* DEVE ÇÖKERTEN : Fructus Tribuli Taş düşürücü,
idrar söktürücü ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır.

* DEVEDİKENİ : Ateş düşürür. Terletir ve vücuda
rahatlık verir.

* DOMATES : Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı
zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri
içerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz
bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su
tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı
etkili. 'Beta karotin'e yakın olan likopen içeriyor. Likopen vücudu kalp
hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar
domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi. Haftada en az
iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine
yakalanma riskleri az

* DUT : Beyaz dut yaprakları idrar söktürür.
Vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak
solucanlarını söktürür.

* DUT MEYVASI : Fructus Mori nigri Meyvalardan
hazırlanan şurup, gargara halinde, ağız ve boğaz hastalıklarına
(pamukçuk) karşı kullanılır.

* DÜĞÜN ÇİÇEĞİ : Kavak merhemi ile birlikte
hâricen basura karşı verilmektedir.

* EBEGÜMECİ : Göğsü yumuşatır. Öksürük keser.
Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir.
Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi
eder.

* EĞİR KÖKÜ : Rhizoma Calami aromatici Gaz
söktürücü, terletici ve antispazmotiktir. Dahilen Prostat, haricen ise
romatizma için kullanılır.

* EĞRELTİOTU : Barsak parazitlerine karşı çok
eski târihlerden beri kullanılmaktadır. Toz veya hulasa hâlinde alınır.
Tavsiye edilen miktardan fazla alınmamalıdır.

* ELMA : Günde bir elma yemek doktoru evinizden
uzak tutar. İki elma yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı
korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi
kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit,
romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

* ENGİNAR : Kandaki üre ve kolesterolü düşürür.
İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp
hastalıklarını önler. Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur.
Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde
bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine
işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme
ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti.
Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu
sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında
gösterdikler.

* FESLEĞEN : Öksürüğü keser. Baş dönmesini
durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder.
Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kaçırır.


* FINDIK : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
Vücuda kuvvet verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar.

* FUNDA ( SÜPÜRGE OTU) : Bâzı türlerinin
dalları ipek böcekçiliğinde askı olarak kullanılır. Dalları çalı
süpürgesi yapımında, ayrıca yakacak olarak kullanılır. Genel olarak
idrar yolları taşlarına karşı idrar söktürücü olarak kullanılır. Funda
ayrıca, ishal ve böbrek taşları tedavisinde kullanılır. Zeytinyağı ile
hazırlanan merhemi çıban ve egzamada faydalıdır. Zayıflamak için de
kullanıldığı bilinmektedir.

* GELİNCİK : Nefes darlığı, astım ve bronşitte
rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.


* GİNSENG : Ginseng Kalp kuvvetlendirici ve
yorgunluğu gidericidir. Cinsel gücü artırıcı etkileri vardır.

* GREYFURT : C vitamini bakımından çok
zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını
sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı
koruyucu özellik taşır. İştah açar.

* GÜL : Gülden gülyağı ve gülsuyu elde edilir.
Gülyağı kozmetik ve parfümeride kullanılır.Gülyağının antiseptik (mikrop
öldürücü) etkisi vardır. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Göz
kanlanmaları ve göz nezlesinde etkilidir. Dâhilen ise hafif müshil
etkilidir. Gülsuyu ve gül reçelleri halk arasında yaygın olarak
kullanılır.

* GÜLHATMİ : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık
verir. Nezle ve öksürükten kaynaklanan şikayetleri giderir. Boğaz,
bademcik ve diş eti iltihaplarında kullanılır. Barsak iltihaplarında
etkilidir.

* GÜNLÜK : Gummi Olibanum Dahilen kuvvet
verici, yatıştırıcı, kabız, idrar artırıcı, adet söktürücü, adet
getirici ve romatizma ağrılarını dindiricidir.

* GÜNLÜK AĞACI : Ağacın yongaları kurutulur,
günlük ve buhur olarak kullanılır. Nefes darlığını giderir. Tütsü olarak
kullanılır.

* GÜZELAVRATOTU : Ağrı kesici ilaç yapımında
kullanılır. Ayrıca, mide, barsak, astım, kalp, sinir ve beyin
hastalıklarının tedavisi için yapılan ilaçlarda da kullanılmaktadır.


* HALİLE ( KARA SARI) : Fructus Myrobalani Sarı
halile müshil, Kara halile ise kabız olarak kullanılır. Haricen ise
yara iyileştiricidir.

* HANIMELİ : Tıpta yaprakları gargara yapmak
için, çiçekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar söktürücü ve
kusturucu olarak kullanılır.

* HARDAL TOHUMU : Sinapis nigrae Haricen
lapası, yakısı ve banyosu yapılir. Kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek
için kullanılır.

* HAŞHAŞ : Bitkinin kullanılan kısımları ham
meyvelerinin çizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler,
yapraklar, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır.Bilhassa
hâricen kullanılan bâzı merhemlerin bileşimine girer ve ağrı
dindiricidir.Bileşiminde toplanma zamanına göre değişen afyon
alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici olarak, özellikle diş
hekimliğinde kullanılır. Tohumlarının yağı ise, tohumları soğukta tazyik
edilmesi sûretiyle elde edilen yağdır. Soğukta elde edilen yağın
bileşiminde asitler az, sıcakta elde edilen yağın ise asitleri fazladır.
Soğukta elde edilen yağ, bâzı merhemlerin bileşimine girer. Sıcakta
elde edilen yağ, yemek yağı ve sanayide sabun yapımında kullanılır.
İçerdiği zehirli maddeli dolayısıyla, hekim kontrolü ve tavsiyesi
olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

* HATMİ : Ağız, boğaz ve dişeti iltihaplarını
iyileştirir. Bağırsak iltihaplarını giderir.

* HATMİ ÇİÇEĞİ : Flos Altheae Göğüs yumuşatıcı
ve tahrişleri gidericidir.

* HAVACIVA : Radix Alkannae Kabız ve yara
iyileştiricidir.

* HAVUÇ : Haftada beş kere yendiği takdirde
Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç
tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde
kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür. Her gün
yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor.
Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme
zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve
bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır,
yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını
söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir. Kansere karşı etkili olduğu
gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini
güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari
durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en
büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını
engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.

* HAVUÇ TOHUMU : Dauci carotae Midevi, gaz
söktürücü, gebeliği önleyici ve cinsel gücü artırıcıdır.

* HAYIT : İdrar söktürür. Sancıları keser.
Aybaşı kanamalarını düzenler. Anne sütünü artırır. Hazımsızlığı giderir.
Karın ağrısı ve ishali keser. Ayak şişlerini indirir. Akrep ve arı
sokmalarında kullanılır.

* HAYIT TOHUMU : Agni-Casti idrar artırıcı, gaz
söktürücü ve yatıştırıcıdır.

* HİNDİSTAN CEVİZİ : İdrar söktürür.
Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur. Mide
ağrılarını giderir.

* HİNT YAĞI : Oleum Ricini İnce barsak üzerinde
etkili olan ve tahriş yapmayan bir müshildir

* HODAN : Bitkinin çiçekleri ve yaprakları
kullanılır. Fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar taşır.
Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür. Boğaz
ağrılarına ve öksürüğe karsı kullanılır.

* HURMA : Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma
Bugüne dek kalp ve damar hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü
biliniyordu. İsrailli bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma
olduğunu kanıtladı. İsrailli bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar
hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu
açıkladılar. İsrail'de yapılan bir araştırmada, elma ve hurmanın
yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından
zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve
çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum,
kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu
belirttiler. Bilim adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar
hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin
daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler.

* HÜNNAP : Jujubae Göğüs yumuşatıcı, öksürük
kesici, müshil ve kan temizleyicidir. Şeker hastalığına karşı da
kullanılır.

* HÜSNÜYUSUF : Mide üşütmesinden doğan
şikayetleri giderir. İktidarsızlıkta da faydalıdır.

* IHLAMUR : Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar
verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde
kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.
Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını
düzenler.

* ISIRGAN : Dıştan tatbik edildiği zaman iç
organlarda biriken kanı çeker. Burun kanamalarını keser. Balgam
söktürür.

* ISPANAK : Kalp hastalıklarına, felce, yüksek
tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta
psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve
derideki lekelenmelere karşı etkili. Ispanak içerdiği iki kimyasal madde
sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak
yiyenlerin yüzde 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan
derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor.
Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili.
Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.


* İĞDE ÇİÇEĞİ : Flos Elaeagni Kabız, kuvvet
verici ve antiseptiktir. C vitamini deposudur. Gribe karşı etkilidir.


* İNCİR : Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı
giderir. Bronşit, öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.


* KABAK : Tohumları (çekirdekleri) tenya ve
kurt düşürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar diş
kabuklarından ayrılarak dövülür, şekerle karıştırılarak verilebilir.
Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr'dir. Kabak çok
besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pişirilen etli
kısmı yiyecekten başka çıban ve şiş yerlere lapa olarak da tatbik
edilir.

* KAFUR : Camphora Sinir sistemi, solunum ve
kalp üzerinde uyarıcı etkileri vardır.

* KAHVE : Kahvede kafein alkoliti
vardır.Kafeinin az miktarının damarları genişletmek sûretiyle uyarıcı
etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek
damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu hızlandırır. Kanı
beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle
zehirlenmelere karşı kullanılır. Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki
fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, kulakların uğuldamasına sebep
olur.

* KAKAO : Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi
yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir,
sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür. Fazla miktarı zararlıdır.


* KAKAO YAĞI : Oleum cacao Basur memelerini,
kadınların göğüslerindeki yara ve çatlakları yumuşatmak için haricen
kullanılır.

* KAKULE : Cardamomi İştah açıcı, gaz söktürücü
ve midevi etkilere sahiptir. Kahveye konur.

* KANTARON : Çayı kuvvet verici, iştah açıcı,
ateş düşürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve
mide ağrılarında da faydalı olduğu bilinir.

* KARABAŞ OTU : Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet
verir. Balgam söker. Uyuşukluk giderir, zindelik verir.

* KARABAŞ YAĞI : Lavandulae Romanae Haricen ve
dahilen antiseptik olarak kullanılır.

* KARABİBER : Mideyi ısıtır. iştah açar. Hazmı
kolaylaştırır. Mide ve barsaklardaki mikropları öldürür. Enerji verir.
Afrodizyak özelliği vardır.

* KARANFİL : Mikropları öldürür. Ağrıları
dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah
açar.

* KARANFİL YAĞI : Oleum Caryophylli
Dişhekimliğinde antiseptik ve ağrı kesici olarak, dahilen ise gaz
söktürücü olarak kullanılır.

* KARNABAHAR : Zihin yorgunluğunu giderir.
Afrodizyak özelliği vardır. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür.
Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şeker hastalarına faydalı olduğu
bilinir.

* KARPUZ : Vücuttaki toksinleri temizler ve
böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır. Ayrıca kemik
gelişimine de yardımcı olur.

* KASIMPATI : Böcek öldürücü ilaç yapılır.


* KATIRTIRNAĞI : İdrar ve balgam söktürür.
Hazmı kolaylaştırır. Böbrek ve safrakesesi taşlarının düşürülmesine
yardım eder. Mesane hastalıklarını tedavi eder. Romatizmada faydalıdır.
Kabızlığı giderir. Kalp hastalıklarında kullanılır.

* KAVUN : Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi
tohumları (çekirdekleri) de tıbbî olarak kullanılmaktadır. Olgun
kavunların çekirdekleri kurutulur. Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe
karşı (çekirdekleri suda, suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp
içilmesiyle) kullanılır. Ayrıca kavun, sinirleri yatıştırır,
böbreklerdeki kanı temizler, taşların düşürülmesine yardımcı olur.
Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla, şeker hastaları ve yüksek
tansiyonu olanlar yememelidir.

* KAYIN AĞACI : Avrupa kayınının tohumlarından
elde edilen yağ, yemek yağı olarak margarin endüstrisinde kullanılır.
Kayın katranının distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot
elde edilir. Bu da dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı
kullanılır. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen su yüz
lekeleri ve çilleri giderir.

* KAYISI : Çekirdeklerinden yağ elde edilir.
Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi
bakımından önemlidir. Çekirdek içinden elde edilen yağ badem yağı
yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için
kullanılır.

* KAYNANADİLİ : Dizanteri ve ishali giderir.


* KEBABİYE : Cubebae Solunum sistemi
antiseptiğidir. Belsoğukluğunda kullanılır.

* KEÇİBOYNUZU : Olgun meyveleri gıda olarak
kullanılır. Kuru meyvelerin temizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarının
mide ve barsak bozukluklarında kullanılır. Ayrıca göğsü yumuşatır ve
balgam söker. Sigara tiryakileri için faydalıdır.

* KEKİK : Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı
kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını
iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki
şeker miktarını azaltır.

* KEKİK YAĞI : Oleum Thymi Dahilen safra
artırıcı, kurt düşürücü ve ağrı dindirici, haricen ise antiseptik olarak
kullanılır.

* KENEVİR : Merkezî sinir sistemine etki eder,
yatıştırıcı ve uyuşturucudur. Hazım sistemine pek tesiri yoktur.

* KEREVİZ : Kerevizde B vitamini, demir ve
kireç vardır. Kereviz unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar
söker, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt
yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da da
faydalıdır.

* KEREVİZ TOHUMU : Apii graveolentus Uyarıcı ve
iştah açıcıdır. Prostat için kullanılır.

* KESTANE : Kabuklarının suda kaynatılması ile
elde edilen çay, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi kasları
kuvvetlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Varis ve basur memelerinin
meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir.
Kansızlığı giderir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet
edenlerle, şeker hastaları yememelidir.

* KETEN TOHUMU : Semen Lini Müshil, sindirim
sistemi iltihapları ve tahrişlerine karşı koruyucudur.

* KETEN YAĞI : Oleum Lini Bezir yağı olarak
bilinir. Yara ve yanık tedavisinde kullanılır.

* KINA AĞACI : Ayak terlemesine engel olur.
Dolamada kullanılır. Uyuz ve egzamaya iyi gelir. Guatrın üzerine
bağlanırsa fayda görülür. Ağız yaraları ve deri çatlaklarını tedavi
eder, saçları besler ve kuvvetlendirir.

* KINAKINA : Ateş düşürür. Sıtmayı tedavi eder.
Tifoda faydalıdır. Ağır ve mikrobik hastalıkların nekahat devresini
kısaltır. Cilt kaşıntılarında faydalıdır. İştah açar. Kuvvet verir.
Kabızlığı giderir.

* KISA MAHMUT : Chamaedrys midevi, uyarıcı,
şeker hastalığına karşı etkilidir.

* KIZILCIK : Kızılcık meyvelerinden ezme,
marmelat, meyve suyu yapılır. Kabız edici özelliği vardır. Gıdâ olarak
istifâde edildiği gibi kabukları ateş düşürücü olarak kullanılır.

* KİRAZ : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek
ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. Michigan
eyaletinde yaşayanlar, bu yörede çok yetiştiğinden, bol bol kiraz
yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan
ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor. Michigan Eyalet
Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin''
olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine
dikkat çekiyor. Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden
yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı
kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini araştırdı. Ardından
kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici
özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı. Sonuçta,
20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin
ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü.
Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer
antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre, günde 20
kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki
antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

* KİŞNİŞ : İştah açıcı, barsak gazlarını
giderici, teskin edici, bas dönmesine karşı kullanılır.Fazlası
zararlıdır.

* KİTRE : Tragacantha Boğaz hastalıkları ve
iltihaplarında koruyucudur.

* KİVİ : Bir kivide, bir portakalda olan C
vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler.
Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

* KUDRET NARI : Momordicae charantiae Mide ve
barsak ülserine karşı dahilen kullanılır. Yara, çıban ve ekzemalarda
haricen kullanılır.

* KUŞBURNU : Çok yoğun vitamin zenginliği
nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda
bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı,
etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak
yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı
faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç
veriyor.

* KUŞKONMAZ : Hazımsızlığa karşı etkili.
Antitoksit maddeler içeren bu sebze böbreği toksinlerden arıtıyor ve
besinlerin hazmedilmesini kolaylaştırıyor

* LAHANA : Kansere karşı etkili olduğu bilinen
sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum
içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta
biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını
düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma
faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hücrelerinin
üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor.
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin
bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.

* LAVANTA : Lavanta çiçeği, kuvvet verici,
idrar söktürücü ve romatizmaya karşı çay hâlinde kullanılır. Çok iyi bir
koku vericidir. Hâricen yatıştırıcı olarak da kullanılır. Parfümeri
sanâyiinde kullanılan önemli bir bitkidir.

* LİMON YAĞI : Oleum Limonis Uyarıcı ve koku
verici olarak kullanılmaktadır.

* MAHLEP : Pruni mahaleb Afrodizyak, balgam
söktürücü, nefes darlığı ve prostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı
kullanılır.

* MANTAR : Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Özellikle Çinliler'in ilaç niyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi
hastalıklara karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


* MARUL : Kemik erimesine karşı etkili. Sütten
bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi
açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde
bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum
ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

* MAYDANOZ : Salata ve yemeklerin süsü
maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert yok gibi.. A ve C vitamini ile
demir, kükürt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz
sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve
anne sütünü artırıyor. Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen
maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz,
günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak
idrar getirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar
ve kansere karşı da koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları
tatlı bir nefesle uyanmamızı sağlar. Anne sütünü artırır. Vücuttaki
zehirli maddeleri dışarı atar. Görme gücünü artıyor, kaynatılıp
içiildiğinde ve cilde bu suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi
geliyor. Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında
gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor. Kaynatılıp sirke
ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor..


* MAZI : Yaprakları siğilleri yok etmekte
kullanılır. Kozalağından barsak kurdu düşürücü ilaç yapılır. Gebe
kalmayı önlemek için kullanılır. Bazı zehirlenmelerde panzehir olarak
kullanıldığı bilinir. Basur memelerinde de faydalıdır.

* MELEKOTU : Kan dolaşımını düzenler. Terletir.
Kurutulmuş melekotu dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür.
Astım nöbetlerine faydalıdır.

* MELİSSA : Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz
söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve
sıkıntıları giderir. Hafıza zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak
çınlaması gibi şikayetleri keser. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende
de faydalıdır. Daha çok çay hâlinde kullanılır.

* MENEKŞE : Bitkinin çiçekli dalları idrar
söktürücü, bâzı deri hastalıklarında kan temizleyici olarak ve
romatizmaya karşı kullanılır.

* MENENGİÇ : Terebinthina Chia Dahilen idrar ve
solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.

* MERSİN : Meyveleri yemiş olarak, kabızlık
giderici ve antiseptik olarak kullanılır.

* MERSİN YAĞI : Oleum Myrti Dahilen bronşit,
verem ve belsoğukluğu gibi hastalıkların tedavisinde ve şeker
hastalığına karşı kullanılmaktadır.

* MEYANKÖKÜ : Grip, nezle, anjin ve nefes
darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu
düşürür.

* MISIR : Yüzde 18.3 gibi yüksek oranda lif
içeriyor. Mısırın içeriğindeki yüksek
karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir. İçinde protein, kalsiyum,
demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.

* MISIR PÜSKÜLÜ : Stylus Maydis İdrar söktürücü
ve taş düşürücüdür.

* MİNE ÇİÇEĞİ (GÜVERCİN OTU) : Tıbbî olarak,
kabız edici, teskin edici etkisi vardır. Baş ve mafsal ağrılarını
dindirir. Yorgunluğu ve uykusuzluğu giderir.

* MUSKAT : Myristicae Gaz söktürücü ve
antiseptik olarak bilhassa karın ağrıları için kullanılır.

* MUZ : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini
bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler.


* MÜRSAFİ : Gummi Myrrihae Antiseptik ve
uyarıcıdır. Bilhassa solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır.


* NANE : Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı,
mîdevî, gaz söktürücü, bulantıyı giderici olarak kullanılır. Bunun
yanında çeşitli ilâçların terkibinde kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ
veya kurutulmuş olarak yemeklere konur. Nâne esansı, çok miktarda zehir
etkili olmasına karşılık az miktarı mîde ağrılarına ve bulantılara karşı
kullanılabilir. Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır.


* NANE YAĞI : Menthae Piperitae Hafif
antiseptik, ferahlatıcı, koku verici ve mide bulantılarını giderici
olarak kullanılır.

* NAR : Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser.
Burun poliplerine faydalıdır. Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Mide,
bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla
kullanmamalıdır.

* NAZAROTU : Ekzama, basura karşı ve tütsü
olarak kullanılır.

* NERGİS : Kusturucu ve ishal etkilidir.
Kurutulmuş çiçekleri yatıştırıcı , müshil ve ateş düşürücü olarak çay
hâlinde kullanlır.

* NİLÜFER : Kökleri kabız edicidir. Beyaz
nilüferin çiçekleri, yatıştırıcı ve uyuşturucudur.

* NOHUT : Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü
arttırır.

* OĞULOTU : Folium Melissae Yatıştırıcı,
midevi, terletici ve antiseptiktir.

* OKALİPTUS : Özellikle solunum yolu
hastalıklarında kullanılır.Öksürüğü keser, boğaz ve burun iltihaplarını
giderir. İdrar yollarını temizler. Hâricen deri üzerine sürülmek
sûretiyle antiseptik olarak da kullanılır. Ökaliptus yaprakları doğrudan
doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi, yağının tıpta da pekçok
faydaları vardır. İlâç olarak veya kaynatma ile buğu, koku hâlinde de
kullanılır. Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam söktürücü olarak,
haşere sokmalarına, her nevî ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit,
romatizma, şeker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya ekşitilerek sirke,
toz sabun, pudra ve mâcun şeklinde kullanılır.

* OKALİPTÜS YAĞI : Oleum Eucalypti Antiseptik
olarak haricen kullanılır.

* ÖKSEOTU : Kalbin atışlarını arttırır. Damar
kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.


* PANCAR : Karaciğerin düzenli çalışmasını
sağlar. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide
ve barsakları kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır.

* PAPATYA : Çiçek durumu başları, çiçek açmadan
önce toplanarak gölgede kurutulur.Çay hâlinde sabahları aç karnına bir
bardak içilebilir. İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz
söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici
etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanılır.

* PATATES : Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz.
Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir.
Bol miktarda C vitamini ve protein içerir. Halsizliğe karşı etkili.
Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E
vitaminleri ve beta karotin açısından en zengini. 100 gram patateste 80
kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor,
20 mg C vitamini var. Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük
çekmezsiniz. Her zaman söylenir, bir kez daha söylense sorun olmaz;
patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine
özel bıçağı ile kazımak daha iyidir. Yine kabukları soyularak pişirilen
patates C vitaminin yüzde 25'ini kaybediyor. Bu nedenle patatesi
fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerek.

* PATLICAN : Kansızlığı giderir. Karaciger ve
pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur.
Böbrek yanmaları ve ağrılarını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp
çarpıntılarını giderir. Cilt hastalıkları, şeker, mide, barsak ve
karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar yememelidir.

* PELİNOTU : Herba Absinthii Midevi, ateş
düşürücü, adet getirici etkileri vardır.

* PIRASA : İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına
iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır.
Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.

* PORTAKAL : Antioksidantlar ile dolu bir
meyve. Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri içeriyor. Ayrıca
bol miktarda C vitamini içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki
kolestorolü düşürür.Vucüdun C vitamini, potasyum, protein, B ve E
vitaminleri ile kalp hastalıkları ve antikanserojen maddeler ile kanser
riskini azaltıyor, kolestorolü düşürüyor

* REZENE : Foeniculi Midevi, gaz söktürücü ve
süt artırıcıdır.

* SAFRAN : Sinir sistemini uyarıcı, iştah
açıcı, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanılır.Fazla
miktarda kullanılmamalıdır. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.


* SALATALIK : Salatalığın kendisi ya da suyu
cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve
kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp
hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu
madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi,
kolestrolü de düşürüyor.

* SALEP : Öksürük ve bronşite faydalıdır.
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Zihni çalıştırma gücünü
arttırır.

* SANDALOS : Sandaraca Haricen ve dahilen
romatizma ağrılarını dindirici olarak etkilidir.

* SARI KANTORON : Herba Hyperici Dahilen
antispazmotik, kabız, yatıştırıcı, haricen ise antiseptik ve yara
iyileştiricidir.

* SARISABIR : Aloe Kalın barsağa etkili bir
müshildir.

* SEMİZOTU : Mide ve barsak kanamalarında ve
kanlı idrarda faydalıdır. Kanı temizler. Şeker hastalığında susuzluğu
giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.

* SERVİ KOZALAĞI : Cupressi Çocukların gece
işemelerinde, haricen basura ve kokulu ayak terlemelerine karşı
kullanılır.

* SIĞLA YAYI : Styrax Liquidus Haricen
antiseptik, yara iyi edici ve anti paraziter olarak kullanılır.

* SİNAMEKİ : Memleketimizde çok kullanılan
müshil ilâcıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.

* SOĞAN VE SARIMSAK : Yüksek tansiyon ve kalp
hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma
riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor.
Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini
önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes
darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de
kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan
içerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik
reaksiyonları engelliyor. Newcastle'da yapılan araştırmalar, düzenli bir
şekilde soğan yiyenlerin damarlarının tıkanma riskinin azaldığını
gösteriyor.

* SOYA : Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka
soya tüketmelidir. Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev
gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve buda
kadın bünyesi için son derece yararlıdır. Çünkü, hücre yenilenmesini
hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun
kanserine yakalanma riskini çok arttırır.

* SUMAK : Kabız edici, kan kesici, antiseptik
etkili olup, ayrıca boğaz ve diş etleri hastalıklarında gargara hâlinde
kullanılır. Sumak meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler
ihtivâ eder. Baharat olarak çok kullanılır.

* SUSAM : Nefes darlığı ve bronşitte
faydalıdır.

* SUSAM YAĞI : Oleum Sesami Dahilen müshil
olarak etkilidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.

* ŞAHTERA : Herbe Fumariae İdrar artırıcı,
yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon düşürücüdür.

* ŞEBBOY : Tohumları kalp üzerine etkili
bileşikler taşır.Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi
vardır.

* ŞEFTALİ : Çiçekleri kabızlığı giderir ve
barsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar
yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Basur memelerinden
doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.


* ŞEYTANTERSİ : Gummi Asa foetida Sinir sistemi
yatıştırıcısı, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücüdür.

* TAFLAN : Yapraklardan elde edilen taflan suyu
öksürük dindirici olarak kullanılır.Taze meyveleriyse meyve olarak
yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına
karşı kullanılır.Tâze meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.


* TARÇIN : Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda
faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.


* TARÇIN YAĞI : Oleum Cinnamomi İştah açıcı ve
midevi olarak dahilen kullanılır

* TERE : İştah açar. Hazmı kolaylaştırır.
Bronşları temizler, öksürük söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve
idrar yollarını temizler. Kanser, anemi ve lif hastalıklarına karşı
etkili. Tere kanserle savaşan sebzelerin arasında olduğu gibi aynı
zamanda en fazla kalsiyum, demir ve folik asit içerenlerin başında
geeliyor. Tere gibi yeşil sebzeler yiyen kadınların, life ilişkin
hastalıklara yakalanma riskleri daha az.

* TURP : Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum
ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir.
Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır.
Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.

* ÜVEZ : Özellikle bir şeker olan üvez şeker
hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları
kabız edicidir. Yine meyveleri idrar söktürücü, kadınlarda âdetleri
kolaylaştırıcı etkilere sâhiptir. Meyveler C vitaminince zengindir.
Yapraklarının çayı şeker hastalığına karşı kan şekerini düşürücü olarak
kullanılmaktadir. Zararsızdır.

* ÜZERKLİK : Bağırsak kurdundan prostata,
hemoroitten karın ağrısına pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

* ÜZERKLİK TOHUMU : Semen Pegani Kurt düşürücü,
adet söktürücü, uyuşturucu, terletici ve yatıştırıcıdır.

* VİŞNE : İshali keser. Ateşi düşürür. İdrar
söktürür. Vücuda rahatlık verir.

* YABAN GÜLÜ : Kabız edici, idrar söktürücü
olarak, böbrek ve safra taşlarına karşı kullanılır. C vitamini yönünden
zengin olduğu için de bâzı bölgelerde marmelât yapımında kullanılır.


* YASEMİN : Çiçeklerinden hazırlanan çay göğüs
yumuşatıcı ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır.

* YENİBAHAR : Damar sertliğini önler. Hazmı
kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

* YERALMASI : Şeker hastaları için faydalıdır.
Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir

* YILAN YASTIĞI : Ateşi düşürür. Terletir,
vücuda rahatlık verir. Sinirleri uyarır.

* YOSUN : Haşlaması barsak kurtlarını döker.
Saçlar yikanırsa kuvvetlendirir.

* YULAF : Çocukların hazım güçlüklerini
giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. Kandaki şeker miktarını
azaltır

* ZAHTER : Saturejae hortensis Şeker
hastalığına karşı kullanılır.

* ZENCEFİL : İştah açar. Kusmayı önler.
Bağırsak bozukluklarını giderir.

* ZERDAÇAL : Mîdevî ve gaz söktürücü etkiye
sâhiptir.

* ZEYTİN : Zeytinyağı, safrayı artırır.
Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır.
Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını
düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

* ZULUMBA : Rhizoma Zedoariae İştah açıcı,
uyarıcı, idrar artırıcı, balgam ve gaz söktürücüdür.


alıntıdır.