Dünya balıkçılığı tehdit altında
1 sayfadaki 1 sayfası
Dünya balıkçılığı tehdit altında
Deniz ürünlerindeki verim düşüklülüğü endişe verici boyutlara ulaştı.
Bunda en büyük etkinin iklim değişikliği olduğu belirtiliyor.
İklim değişikliğinin balık yaşamını olumsuz etkilediğine dair verilere
ulaşılan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre,
artan sıcaklıklar nedeniyle balık popülâsyonu gün geçtikçe azalıyor.
FAO, tehlike altında olan balıkçılığa dikkat çekmek ve sorunları
tartışmak amacıyla Roma'da bir toplantı düzenledi. 200'ün üzerinde
uzman ve politikacının katıldığı toplantıda başta iklim değişikliği
olmak üzere, balıkçılığın tüm sorunları masaya yatırıldı.
FAO'ya göre, canlı yakalanan ürünlerle balıkçılık sektörü farklı bir
düzen içerisinde ve iklim değişikliğine karşı diğer besin üretim
sistemlerinden temel olarak ayrılıyor. Karada yaşayan hayvanların
aksine, insanların tükettiği suda yaşayan hayvan türleri poikilotermik
sınıfında yer alıyor. Poikilotermik, vücut sıcaklıklarının ortam
sıcaklıklarına göre değişmesi anlamına geliyor. Doğal ortam
sıcaklığında meydana gelen değişiklik, hayvanların metabolizmaları nı,
büyüme oranlarını, üretkenliklerini, mevsimsel üremelerin ve
hastalıklara ve toksinlere karşı olan duyarlıklarını etkiliyor.
Etkileri şimdiden hissediliyor
Balıkçılığa ve su kültürüne iklim değişikliğinin şimdiden görülen etkileri şunları kapsıyor:
- Deniz sularında, iklim süreçleri ve olağanüstü hava olayları,
frekansta ve yoğunlukta artışa neden oluyor. Bunlardan en çok bilinen
Güney Pasifik'teki El Nino.
- Dünya okyanuslarının devam eden ısınması coğrafi farklılıklar ve bazı
yıllık değişimlerle devam ediyor. Isınma dış sularda daha yoğun
hissediliyor. Fakat derin ısınmanın işaretleri sadece dış sularda
değil, Atlantik'te de görülüyor.
- İklim değişikliklerinin sonucunda balık dağılımında değişikler
görülüyor. İklimsel değişikliklerle sıcak su türlerinde artış olurken,
soğuk su türlerinde artış görülmüyor.
- Okyanustaki tuzluluk oranında değişimler meydana geliyor.
Okyanusların diğer bölgelerdeki sularla karışması, tuzluluk oranını
artıracak. Yüksek enlemlerdeki deniz sularında çok yağış, yağmurun
emilmeyerek toprak üzerinde kalan kısmı, eriyen buz ve diğer atmosferik
süreçler sayesinde tuzluluk oranı azalacak. Böylece, okyanuslar mercan
kayalıkları ve kalsiyum yüklü organizmalar negatif sonucu olarak daha
asitik olacak.
Anahtar sektör risk altında
Yerel ve küresel seviyede balıkçılık, gıda temini ve gelir elde etmede
önemli rol oynuyor. FAO verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde
doğrudan 42 milyon insan bu sektörde çalışıyor. İşleme, pazarlama,
dağıtım ve ürün endüstrisinin de hesaba katılmasıyla, balıkçılıktan
geçinenlerin sayısı birkaç yüz milyona çıkıyor. Özellikle, küçük ada
devletleri için balıkçılık, ülke gelirleri açısından büyük önem
taşıyor. Bu nedenle FAO, iklim değişikliğinin balıkçılığa etkilerinin
incelemesini derinlemesine yapacak. FAO'dan yapılan açıklamaya göre
iklim değişikliğinin hem fiziksel hem de biyolojik etkileri
araştırılacak.
Referansgazetesi. com
Bunda en büyük etkinin iklim değişikliği olduğu belirtiliyor.
İklim değişikliğinin balık yaşamını olumsuz etkilediğine dair verilere
ulaşılan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre,
artan sıcaklıklar nedeniyle balık popülâsyonu gün geçtikçe azalıyor.
FAO, tehlike altında olan balıkçılığa dikkat çekmek ve sorunları
tartışmak amacıyla Roma'da bir toplantı düzenledi. 200'ün üzerinde
uzman ve politikacının katıldığı toplantıda başta iklim değişikliği
olmak üzere, balıkçılığın tüm sorunları masaya yatırıldı.
FAO'ya göre, canlı yakalanan ürünlerle balıkçılık sektörü farklı bir
düzen içerisinde ve iklim değişikliğine karşı diğer besin üretim
sistemlerinden temel olarak ayrılıyor. Karada yaşayan hayvanların
aksine, insanların tükettiği suda yaşayan hayvan türleri poikilotermik
sınıfında yer alıyor. Poikilotermik, vücut sıcaklıklarının ortam
sıcaklıklarına göre değişmesi anlamına geliyor. Doğal ortam
sıcaklığında meydana gelen değişiklik, hayvanların metabolizmaları nı,
büyüme oranlarını, üretkenliklerini, mevsimsel üremelerin ve
hastalıklara ve toksinlere karşı olan duyarlıklarını etkiliyor.
Etkileri şimdiden hissediliyor
Balıkçılığa ve su kültürüne iklim değişikliğinin şimdiden görülen etkileri şunları kapsıyor:
- Deniz sularında, iklim süreçleri ve olağanüstü hava olayları,
frekansta ve yoğunlukta artışa neden oluyor. Bunlardan en çok bilinen
Güney Pasifik'teki El Nino.
- Dünya okyanuslarının devam eden ısınması coğrafi farklılıklar ve bazı
yıllık değişimlerle devam ediyor. Isınma dış sularda daha yoğun
hissediliyor. Fakat derin ısınmanın işaretleri sadece dış sularda
değil, Atlantik'te de görülüyor.
- İklim değişikliklerinin sonucunda balık dağılımında değişikler
görülüyor. İklimsel değişikliklerle sıcak su türlerinde artış olurken,
soğuk su türlerinde artış görülmüyor.
- Okyanustaki tuzluluk oranında değişimler meydana geliyor.
Okyanusların diğer bölgelerdeki sularla karışması, tuzluluk oranını
artıracak. Yüksek enlemlerdeki deniz sularında çok yağış, yağmurun
emilmeyerek toprak üzerinde kalan kısmı, eriyen buz ve diğer atmosferik
süreçler sayesinde tuzluluk oranı azalacak. Böylece, okyanuslar mercan
kayalıkları ve kalsiyum yüklü organizmalar negatif sonucu olarak daha
asitik olacak.
Anahtar sektör risk altında
Yerel ve küresel seviyede balıkçılık, gıda temini ve gelir elde etmede
önemli rol oynuyor. FAO verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde
doğrudan 42 milyon insan bu sektörde çalışıyor. İşleme, pazarlama,
dağıtım ve ürün endüstrisinin de hesaba katılmasıyla, balıkçılıktan
geçinenlerin sayısı birkaç yüz milyona çıkıyor. Özellikle, küçük ada
devletleri için balıkçılık, ülke gelirleri açısından büyük önem
taşıyor. Bu nedenle FAO, iklim değişikliğinin balıkçılığa etkilerinin
incelemesini derinlemesine yapacak. FAO'dan yapılan açıklamaya göre
iklim değişikliğinin hem fiziksel hem de biyolojik etkileri
araştırılacak.
Referansgazetesi. com
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz