BALIKTAN SONRA NEDEN TAHİN HELVASI (SUSAM / SUSAM EZMESİ) YENİR?
1 sayfadaki 1 sayfası
BALIKTAN SONRA NEDEN TAHİN HELVASI (SUSAM / SUSAM EZMESİ) YENİR?
Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitaplarını okuyanların şaşırdıkları konulardan biri de balık yedikten sonra küçük bir parça tahin helvasının yenebileceğini söylemesidir. "Balık yedikten sonra, bir-iki kibrit kutusu kadar tahin helvası yenebilir." (1)
Bunu yalnızca bir geleneğin devam ettirilmesi amacıyla söylemeyeceğini bildiğimizden neden tahin helvası önerdiğini araştırdık.
Ağır metalleri vücuttan atmak için tahin
Tahinin ağır metallerin vücuttan atılmasında etkili olduğunu bir gazete haberinde okumuştuk. Bu bize geleneksel alışkanlıkların altında hep tecrübeyle edinilmiş bir gerekçe olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bu konuda bilimsel bir çalışma olup olmadığına baktık. Bunu ararken tabii susam yağı olarak aradık çünkü tahin bize özgü. Susam yağının ağır metal zehirlenmelerinin tedavisindeki etkilerini araştıran bazı çalışmalar yapılmış. En çok da Çinliler bu konuda çalışmış, susam Çin mutfağında da çok kullanılıyor.
Bu çalışmalardan birinin özeti: (2)
"Ağır metaller vücut tarafından sindirilemediğinden yumuşak dokularda birikmektedir. Şelasyon tedavisi kullanılabilmekte ancak sıklıkla istenmeyen etkilere neden olabilmekte ve karaciğer böbrek toksisitesine neden olarak hayati fonksiyonları etkileyebilmektedir. Susam yağı ağır metallerden olan demir ve kurşun ile gelişen karaciğer ve böbrek toksisitesini tedavi edebilmekte üstelik istenmeyen bir etki de oluşmamaktadır. Susam yağı demir toksisitesine bağlı oluşan oksidatif stresi engellemektedir. Ek olarak da enflamasyona neden olan aracıları ortadan kaldırmakta, kurşuna bağlı oluşan hücresel inflamatuar reaksiyonları (bugün pek çok hastalığın ortaya çıkış mekanizması inflamasyondur) da iyileştirmektedir.
Susam yağı, ateroskleroz, hipertansiyon, hiperlipidemi ve yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan çeşitli hastalıklara karşı da etkilidir. Susam yağı, fenoller (sesamin, sesamol, sesamolin) ve az miktarda E vitamin içerir. Ayrıca güçlü antitumoral etkisi olan susam yağının ilaca veya kimyasallara bağlı iç organlarda oluşan hasara karşı da etkili olduğu görülmüştür. Susam yağı sindirim sisteminde ağızdan başlayarak hızla ve kolaylıkla emilir. Ağızdan aldıktan 3-12 saat içinde etkisini gösterir."
Tahin mi susam ezmesi mi?
Günümüzde dip balıklarının zararlı olacak miktarda ağır metal içerdiklerini biliyoruz. Aslında sanayi bölgelerinde yetiştirilen hayvanların hepsi ağır metal kaynağı olabilir. O nedenle serbest dolaşan, otla beslenen hayvanların eti öneriliyor. Balıktan sonra bizim tercihimiz yerli tohumdan üretilen susam ezmesi tüketmek. Doğal ve sağlıklı tahin bulmak zor çünkü susamların çoğu GDO'lu tohumlardan üretiliyor ve tahin haline getirilirken ısıl işlemlerden geçiriliyor ve içine bitkisel yağlar ilave ediliyor. Isıl işlem susam yağını trans yağa dönüştüreceği, eklenen yağların da omega 6 içeren yağlar olması nedeniyle faydalı diye tüketeceğiniz tahin tersine zararlı olabilir. Aldığınız tahinin ısıl işlemden geçmemiş ve yağ eklenmemiş olduğuna eminseniz içine pekmez katmadan tüketebilirsiniz. İsterseniz bir miktar kuru siyah üzümle birlikte yenebilir.
Balıktaki ağır metallerin zararını bertaraf etmek için tahin helvası
Sonuç olarak, her ne kadar Canan hoca balıktan sonra tahin helvası öneriyorsa da doğal ve mısır şurubu kullanılmadan imal edilmiş helva bulmak kolay değil. Endüstriyel olarak üretilmiş helvaların yenmesi söz konusu olmamalı. Ancak mahalle aralarındaki helvacılardan alınabilir. Canan hoca sanıyoruz bir kar zarar hesabı yaparak tahinin ağır metallerin atılmasındaki yararının bir miktar şekerin zararından fazla olduğunu düşünmüş.
Karatay Diyeti'ne yeni başlayanlardan bazıları helva yiyebilmek için balık yediklerini belirtiyorlar (Okan da aynen böyleydi). Ancak zamanla şeker beslenmeden tamamen çıkınca tahin helvası tadı çok fazla geliyor, yemek mümkün olmuyor. İşte o nedenle bizim tercihimiz yerli tohumdan (GDO'suz) üretilmiş susam ezmesi.
Hazırlayanlar:
Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın & Nurçin Çağlar
Sağlıklı Yaşıyoruz
Kaynaklar:
(1) Karatay, Prof. Dr. Canan Efendigil, Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si: Karatay Diyeti, Hayykitap, İstanbul, 2011.
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Beneficial+effects+of+sesame+oil+in+heavy+metal+toxicity
(3) http://nirmaljal.in/what-is-heavy-metal-poisoning-water/
(4) http://www.voltahealth.com/Heavy-Metal-Test-Kit-by-Nissen-Medica-(2-tests)
(5) https://cdn.fbsbx.com/v/t59.2708-21/13298788_10154874847379348_815002182_n.pdf/JPEN-J-Parenter-Enteral-Nutr-2014-Chandrasekaran-179-85.pdf?oh=94d30306c711af78e0bb6365d60f72a2&oe=575749BB&dl=1
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz