AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Biz mi tuzu tüketiyoruz, tuz mu bizi?

Aşağa gitmek

Biz mi tuzu tüketiyoruz, tuz mu bizi? Empty Biz mi tuzu tüketiyoruz, tuz mu bizi?

Mesaj tarafından vgokhan Bir Salı Mayıs 27, 2008 1:42 pm

Biz mi tuzu tüketiyoruz, tuz mu bizi? 9060
Türk
halkının çocukluğundan itibaren fazla tuz tükettiğini belirten Erdem,
çocuklara da düşük tuzlu beslenme uygulanması gerektiğine dikkat çekti.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nce yapılan
araştırmada, ideali günde 5 gram olan tuz tüketiminin Türk halkında
günlük 18 gram olduğu, günlük tüketilen her 6 gram fazla tuzun ise
büyük ve küçük tansiyonu önemli ölçüde yükselttiği belirlendi.

Türk
Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından düzenlenen
10'uncu Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi, Antalya
Belek'te sürüyor.

Kongrede, dernek tarafından Türkiye'deki
tuz tüketimine ilişkin 14 ilde yapılan SALTurkey çalışmasının sonuçları
açıklandı. 1970 kişinin 24 saat idrarlarının toplanarak tuz
tüketimlerinin belirlendiği araştırmada, Türk halkının günlük tuz
tüketiminin 18 gram olduğu tespit edildi.

Erkeklerin günlük
19,3, kadınların ise 16.8 gram tuz tükettiğinin ortaya çıktığı
araştırmada, öğrenim durumu arttıkça tuz tüketiminin azaldığı saptandı.


Araştırmada, günlük tüketilen her 6 gram fazla tuzun sistolik
kan basıncında (büyük tansiyon) 8 milimetre civa, diastolik kan
basıncın da (küçük tansiyon) da 5 milimetre civa artışa neden olduğu
tespit edilirken, kırsal kesim nüfusunun kentlere göre daha çok tuz
tükettiği, Akdeniz bölgesinde yaşayanların daha tuzlu, Ege'dekilerin
ise az tuzlu yemeye eğilimli oldukları belirlendi.

Araştırmaya
katılan hipertansiyon hastalarından, hastalıklarının farkında
olanların, fazla tuz tüketmediklerini belirtmelerine rağmen günde 16,55
gram tuz tükettikleri saptandı. Hipertansiyonlarının farkında
olmayanların ise hastalığının farkında olanlardan günde 2-2,5 gram daha
fazla tuz tükettikleri ortaya çıktı.

"Alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor"

Araştırma
sonuçlarını açıklayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç
Hastalıkları ABD Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus
Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "araştırmadan çıkan en önemli
sonuç; gelişmiş batı toplumları, Çin ve Japonya'ya göre çok yüksek
oranda tuzlu yiyoruz" dedi.

Bunun büyük olasılıkla yemek
pişirirken ve piştikten sonra sofraya geldiğinde tuz eklenmesi gibi
alışkanlıklardan kaynaklandığını vurgulayan Erdem, el yapımı salça,
erişte, turşular ve tuzlanarak buzlukta saklanan yiyeceklerin tuz
tüketimini artırdığını kaydetti.

Düşük tuz kullanımı ile tedavi

Türk
halkının çocukluğundan itibaren fazla tuz tükettiğini belirten Erdem,
çocuklara da düşük tuzlu beslenme uygulanması gerektiğini kaydetti.

Erdem,
şöyle konuştu: "Çocuklarımızı fazla tuzlu yiyeceklerden uzak tutmamız
lazım. Küçük yaşta tuzlu beslenenlerde ilerideki yaşlarda daha fazla
hipertansiyon, kalp hastalığı riski ortaya çıkıyor. Eğer tansiyonunuz
yüksekse ve tuzlu yiyorsanız tuzu azaltarak tansiyon kontrolünü
sağlayabiliyorsunuz.

Tuz kısıtlamasıyla hipertansiyonun
ortaya çıkmasını ya da tedavi edilmesini sağlayarak kalp, beyin ve
böbrek hastalıklarının ortaya çıkmasını, ölümü engellemeniz mümkün.
Türkiye'de 15-18 milyon civarında tansiyon hastası var.

Bunların
büyük bölümünü sadece tuzu kısarak, medikal tedaviden kurtaracağız.
Düşük tuz kullanımı ile tansiyon sıklığını da azaltabiliriz. Yaşla
beraber tansiyonun arttığını biliyoruz.

Yaşlanmayı
durduramayız ama tuzu azaltabiliriz. Bu da Türkiye'nin genel bütçesi
için ciddi kazanımdır. Sadece yüksek tansiyon hastalarının değil
herkesin tuz tüketimini azaltması ve bunun bir devlet politikası haline
getirilmesi gerekiyor."

"İhtiyaç değil damak tadı"

Prof.
Dr. Yunus Erdem, tuzun besinlerin içinde zaten varolduğunu belirterek,
"Yemeklere ekilmese bile besinlerin içinde zaten var. Sodyum her şeyde
vardır. Yemek pişerken eğer hiç tuz eklemesek bile biz sodyumu
besinlerin kendisinden zaten alıyoruz" dedi.

Yemeklerin
tuzsuz pişirilmesi gerektiğini ifade eden Erdem, "Yemeklere tuz atma,
vücut ihtiyacından çok damak tadı alışkanlığı. Küçük yaştan itibaren
tuzlu yediğimiz için alışkanlığımız yüksek. Onun için dünya rekoru
olacak derecede tuz yiyen toplum haline geliyoruz" diye konuştu.

"Hedef günlük 5 gram tuz tüketimi"

Türk
halkının günde 18 gram tuz tüketiminin 5 grama düşürülmesi gerektiğini
vurgulayan Erdem, "Tüketim 5 grama inince normal bir tansiyonunuz varsa
ileri de hipertansiyon ortaya çıkma ihtimalini düşürüyorsunuz" dedi.

Araştırmada
'ben az tuzlu yiyorum', 'tuzu kestim' diyenlerin bile günlük tuz
tüketiminin 16 gram olduğunun belirlendiğini dile getiren Erdem, "İdeal
olan günde 5 gram tuz tüketimi için yemekler tamamen tuzsuz pişecek,
pişerken salça kullanılmayacak, ekmek tuzsuz yenecek.

Ayrıca
turşu gibi tuzu çok olan yiyeceklerden uzak durulacak ancak bu şekilde
5-6 gram tuza ulaşabiliriz" diye konuştu. Uluslararası Nefroloji
Derneği Başkanı Prof. Dr. Eberhard Ritz de, ideal olan günlük tuz
tüketiminin 5 gram olduğunu söyledi.

Anne sütünden kesildikten
sonra tuz kısıtlaması yapılan bebeklerde kan basıncının düşük olduğunu
belirten Ritz, çocukluk çağından itibaren düşük tuzlu beslenmek
gerektiğini kaydetti.
kaynak:haber7.com

_________________
Biz mi tuzu tüketiyoruz, tuz mu bizi? Bayrakkizvecocuk
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7171
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7891
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz