Balık Hücrelerinden Üretilen Balık Eti İçin Çalışmalar Sürüyor
1 sayfadaki 1 sayfası
Balık Hücrelerinden Üretilen Balık Eti İçin Çalışmalar Sürüyor
Deniz ürünleri yemeyi seven çok sayıda insan var ve dolayısıyla bu pazar büyüyor. Bunun sonucu olarak, deniz ekosistemlerindeki dengesizlik de büyüyor. Dünyanın balık yataklarının %70’inden fazlası önemli ölçüde azalmış, aşırı derecede sömürülmüş ya da büsbütün tükenmiş durumda.
Geleneksel balıkçılığa bir alternatif olarak, dünya çapında artan balık talebine cevaben kurulmuş balık çiftlikleri var; bu yöntem “kültür balıkçılığı” olarak da adlandırılıyor. Ama okyanus kaynaklı büyük miktarda balık yemine gerek olmasına, ürettikleri atığa ve doğal yaşam alanlarının yerine geçirilmelerine bağlı olarak, balık çiftliklerinin de çok zararlı çevresel etkileri var. Aşırı miktardaki balığın küçük alanlara doldurulması (gerçek “balık istifi”) yüzünden, hastalıklar ve asalaklar hızla yayılıyor. Sırf bu da değil; artan okyanus kirliliği ve balık çiftlikleri, beraberlerinde istenmeyen maddeleri tabağımıza taşıyor: mikroplastikler, civa ve antibiyotikler gibi.
Gıda sektörünün genç ve yenilikçi şirketlerinden biri olan ve Kaliforniya’daki Emeryville‘de bulunan Finless Foods, bu sorunlar için yeni bir çözüm öneriyor: Balık hücelerinin çoğaltılması yoluyla, laboratuvarda balık eti üretimi! Şirket kurucuları Michael Selden ve Brian Wyrwas, sağlıklı bir mavi yüzgeçli orkinos (tuna/ton) balığından alınan kas hücrelerini, besin zengini bir ortamda çoğaltarak, geleneksel balıkçılığın ve balık çiftliklerinin neden olduğu tüm olumsuz sonuçların geride bırakılabileceğini düşünüyor; hem de damak tadından ve vücudumuzun gereksinim duyduğu besin maddelerinden ödün vermeden.
Akla şöyle bir soru geliyor: Organik, işlenmemiş gıdalara ilgisi giderek artan bir toplumdaki bireyler, laboratuvardaki bir biyoreaktörün içinde yetiştirilmiş bir gıda –kısa bir ad vermek gerekirse lab-gıda— satın alır mı? Finless Foods ekibi, deniz ürünlerinin zulmetmeyen (İng. crulety-free) bir yaklaşımla elde ediliyor olmasının, insanlar için önemli olacağını düşünüyor. Ayrıca lab-gıda, sürdürülebilirliğin sağlanmasına olanak tanıyan yepyeni bir yol ve belki de gezegene verdiğimiz tahribata rağmen gelecek nesillerin beslenme kalitesini yükseltebilecek tek yol.
kaynak
Finless Foods: Seafood without the catch https://www.science-entrepreneur.com/blog-1/seafood-without-the-catch A new way to fish https://www.washingtonpost.com/graphics/2018/lifestyle/cultured-bluefin-tuna/?utm_term=.152afa0a8b69
Geleneksel balıkçılığa bir alternatif olarak, dünya çapında artan balık talebine cevaben kurulmuş balık çiftlikleri var; bu yöntem “kültür balıkçılığı” olarak da adlandırılıyor. Ama okyanus kaynaklı büyük miktarda balık yemine gerek olmasına, ürettikleri atığa ve doğal yaşam alanlarının yerine geçirilmelerine bağlı olarak, balık çiftliklerinin de çok zararlı çevresel etkileri var. Aşırı miktardaki balığın küçük alanlara doldurulması (gerçek “balık istifi”) yüzünden, hastalıklar ve asalaklar hızla yayılıyor. Sırf bu da değil; artan okyanus kirliliği ve balık çiftlikleri, beraberlerinde istenmeyen maddeleri tabağımıza taşıyor: mikroplastikler, civa ve antibiyotikler gibi.
Gıda sektörünün genç ve yenilikçi şirketlerinden biri olan ve Kaliforniya’daki Emeryville‘de bulunan Finless Foods, bu sorunlar için yeni bir çözüm öneriyor: Balık hücelerinin çoğaltılması yoluyla, laboratuvarda balık eti üretimi! Şirket kurucuları Michael Selden ve Brian Wyrwas, sağlıklı bir mavi yüzgeçli orkinos (tuna/ton) balığından alınan kas hücrelerini, besin zengini bir ortamda çoğaltarak, geleneksel balıkçılığın ve balık çiftliklerinin neden olduğu tüm olumsuz sonuçların geride bırakılabileceğini düşünüyor; hem de damak tadından ve vücudumuzun gereksinim duyduğu besin maddelerinden ödün vermeden.
Akla şöyle bir soru geliyor: Organik, işlenmemiş gıdalara ilgisi giderek artan bir toplumdaki bireyler, laboratuvardaki bir biyoreaktörün içinde yetiştirilmiş bir gıda –kısa bir ad vermek gerekirse lab-gıda— satın alır mı? Finless Foods ekibi, deniz ürünlerinin zulmetmeyen (İng. crulety-free) bir yaklaşımla elde ediliyor olmasının, insanlar için önemli olacağını düşünüyor. Ayrıca lab-gıda, sürdürülebilirliğin sağlanmasına olanak tanıyan yepyeni bir yol ve belki de gezegene verdiğimiz tahribata rağmen gelecek nesillerin beslenme kalitesini yükseltebilecek tek yol.
kaynak
Finless Foods: Seafood without the catch https://www.science-entrepreneur.com/blog-1/seafood-without-the-catch A new way to fish https://www.washingtonpost.com/graphics/2018/lifestyle/cultured-bluefin-tuna/?utm_term=.152afa0a8b69
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz