Körfez'in balığı civadan kurtuldu
2 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
Körfez'in balığı civadan kurtuldu
İzmir Körfezi'ndeki iyileştirme çalışmaları sonrası canlı çeşitliliği ve balık türleri artarken, balıklardaki ağır metal oranları da
düştü.
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından yayınlanan son raporla ilgili açıklama, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geldi.
Buna göre; 2000’li yıllara kadar her türlü atığın boşaltıldığı körfezde, son yıllardaki çalışmaların ardından, iç körfezde çözülmüş oksijen seviyesinin yükseldi, canlı türü sayısı arttı ve deniz altı yaşamındaki iyileşme gözle görülür seviyelere ulaştı.
Dış körfezi temsil eden Foça-Gediz Nehri’nin denize döküldüğü bölge ile Gülbahçe bölgesi ve orta-iç körfez’i temsil eden Uzunada bölgesinde yakalanan barbun ve ısparoz balıkları da, ağır metal açısından incelendi.
İncelemeler sonucu, Türk Gıda Kodeksi Standartları'na göre bir kilogramda 1000 mikrogram olan civa sınır değeri Körfez barbun ve ısparozunda en düşük 48 ve en yüksek 284 mikrogram/kilogram olarak belirlendi.
50 mikrogram/kilogram olan kadminyum sınır değeri Körfez balığında en yüksek 1.76, 300 mikrogram/kilogram kurşun sınır değeri yine balıklarda en yüksek 219 olarak ölçüldü.
Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına göre 50.000 mikrogram/kilogram krom sınır değeri körfez ısparoz ve barbunlarında en yüksek 162, 30.000 mikrogram/kilogram bakır sınır değeri en yüksek 609, 100.000 mikrogram/kilogram çinko sınır değeri ise 7 bin 933 olarak ölçüldü.
kaynak:NTV
Geri: Körfez'in balığı civadan kurtuldu
Güzel bir haber. Bu çalışmadan haberim vardı ama bu kadar güzel sonuçlar alınacağından pek ümidim yoktu. Rahat rahat barbun yiyebileceğiz tabi satın alabilirsek
zarper- Yeni Üye
-
Mesaj Sayısı : 1
Nerden : Milas
Reputation : 4
Points : 4
Kayıt tarihi : 14/01/15
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz