AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Sütün faydaları

Aşağa gitmek

Sütün faydaları  Empty Sütün faydaları

Mesaj tarafından vgokhan Bir Perş. Ocak 02, 2014 3:34 pm

Sütün faydaları  Sutun-faydalari-2
Doğanın beyaz mucizesi süt, 6 yaşındaki bir çocuğun gelişmek ve sağlıklı olmak için ihtiyaç duyacağı besin öğelerini önemli miktarda içeriyor. İlkokul çağındaki bir çocuğun günde en az 500 gr, yani iki su bardağı süt tüketmesi gerekiyor. Ancak Türkiye'de gelişme çağındaki çocuklar için süt tüketim oranı ne yazık ki günde bir su bardağı dahi değil.
Sütün faydalarıSütün faydaları
Türkiye okul çağındaki çocukların süt tüketim oranı bakımından Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Avrupa ülkelerinde çocukların süt tüketim miktarı günde bir litreyi buluyor. Süt, çocukların bedensel gelişimleri için protein, güçlü kemik ve dişler için kalsiyum ve enerji ihtiyacının karşılanması için yağ içeriyor. Süt içmek çocukların sağlıklı dişlere, güçlü kemiklere sahip olmaları kadar bağışıklık sistemlerinin güç kazanması için de gerekli. Sütte, bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereken vitaminler bol miktarda bulunuyor. Bir bardak süt 6 yaşındaki bir çocuğun ihtiyaç duyduğu günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 52'sini, proteinin yüzde 30-35'ini, B12 vitaminin yüzde 95-98'ini karşılıyor. Süt çocuğun enerji ihtiyacını ise yüzde 5-6 oranında gideriyor.

Sütün faydaları saymakla bitmez

Sütün faydalarıSevgili okuyucular. İki gün sonra, yani çarşamba günü "Dünya Süt Günü" olarak kutlanacak. Biz de bu sebeple bugünkü köşemizi süte ayıralım istedik. Süt; başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran vazgeçilmez tek besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişmenin temel yapı taşıdır. Vücudun birçok hayatî fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli bir besin maddesidir. Sütte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunuyor. Hücre ve dokuların oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde önemli rol alırken, sağlıklı bir hayat için ideal bir besindir. Bilhassa, 2 yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir. Faydaları saymakla bitmeyen sütün veya sütten yapılan yiyeceklerin günde en az yarım litre tüketilmesi gerekmektedir.
Yarım kilo süt, günlük ihtiyacımız olan; kalsiyumun yüzde 75'ini, fosforun yüze 60'ını iyotun yüze 25'ini, B2 ve B12 vitamini ihtiyacının yüze 77'sini, C vitamininin yüze 15'ini, A vitamini ihtiyacının yüzde 23'ünü, D vitamini ihtiyacının ise yüzde 16'sını karşılıyor. Sütte A, B, C, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır.
Sütün faydalarıYüzyıllardır sağlığa faydalı bir içecek olduğu kabul edilen sütün yararlarıı modern tıp tarafından da ispatlanmıştır. Sütün içerdiği bol miktardaki kalsiyum, mineral ve vitaminler, bir çok hastalığı önler, hatta tedavi eder. Bu yüzden, sağlık açısından bol miktarda süt tüketilmesini öneriyoruz.
Kanser düşmanı
Süt; kanseri, özellikle de bağırsak kanserini önlüyor.. Kaliforniya Üniversitesi'nden Doktor Cedrik Garland'ın 20 yıllık bir araştırması, süt tüketen kişilerin daha sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunu ortaya koydu. 20 yıl boyunca 2000 kişiyi yakın takibe alan Dr. Garland, günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlanmadığını belirtti. Bu yüzden Dr. Garland, bağırsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor. Uzmanlar, sütte bulunan kalsiyumun bağırsaklarda, kansere yol açabilen fazla asitleri yok ettiğini ve böylece sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalıştığını belirtiyorlar.
Hastalıkları bitiriyor
Bostonlu bilim adamları, sütün içerdiği ''Asidofilis” ''bakterisinin de bağırsak kanserine karşı etkili olduğunu söylüyorlar. Yapılan araştırmalarda, bu bakterin, kanser üreten hücreleri yok ettiği ortaya çıktı. "Asidofilis" bakterisi, bağırsaklardaki doğal maddelerinin, değişime uğratarak, kanser üretmelerini engelliyordu. Japon araştırmacılar da, her gün süt içerek mide kanserinden uzak durulabileceğini savunuyorlar. Yapılan bir çok uluslararası araştırmada, süt tüketen kişilerde akciğer kanserine yakalanma riskinin azaldığı belirlendi.

Süt ile doyun

Yapılan araştırmalar, insanların süt içtikleri zaman tokluk hissettiklerini ve gün boyunca eskiye göre daha az yemek yedikleri sonucunu ortaya çıkardı. Uzmanların inancına göre, sütteki protein midede yarı katı yiyeceğe dönüşüyor ve sindirim sisteminde bir içecek olarak değil bir yiyecek olarak işlem görüyor. Süt midede yiyecek işlemi görürken beyne de ‘‘artık aç değilsin’’ sinyalleri gidiyor. Canınız çikolata yemek isterse, bu isteğinizi çikolatalı sütle giderin. Bir çubuk çikolata 230 kalori içerir. Oysa 240 gram çikolata sütünde sadece 158 kalori vardır.2-Biraz temiz hava alın

Besleyici yiyeceklerin miktarının fazla görünmesi büyük önem taşır. Elektronik mutfak aletleri bu konuda çok yararlı oluyor. Blender'la (karıştırıcı) bir içecek hazırladığınız zaman şöyle bir deney yapın. Malzemenizi eşit iki parçaya ayırın. Birinci parçayı Blender'da belli bir süre karıştırın. İkinci parçayı daha uzun süre Blender'da tutarsanız bardak ağzına kadar dolmuş olur. Aslında iki parçanın miktarı aynıdır ama birincisi temiz havayla dolmuştur ve miktarı fazla gibi görünür. Dolu bardağı içen kişi diğerinden yüzde 12 oranında daha az kalori alır.

Sütün faydalarıAnne sütünü ihmal etmeyin
Çocuklar için en ideal besin olan anne sütünün; şişmanlık, kalp, alerjik rahatsızlıklar, mide, orta kulak iltihabı ve diyabet gibi önemli sağlık sorunlarından da koruduğu ortaya çıktı. ABD Fransa, İngiltere, İskoçya, Avustralya, Finlandiya, Almanya, Kanada, İsveç ve İtalya'da yapılan yapılan araştırmalarda, anne sütü emen çocuklar ve diğer mamalarla beslenenler karşılaştırıldı. Araştırmalarda, anne sütüyle beslenen çocukların zeka seviyesinin, biberonla beslenenlerden daha yüksek olduğu, belirlendi. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ülke hükümetlerine çağrıda bulunarak, bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin özendirilmesini istedi.

İşte sütün faydaları Sütün faydaları
Kemik erimesini önler.
Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir.
İshali tedavi eder
Mide rahatsızlıklarını giderir.
Sindirim sistemini düzene sokar.
Ülseri önler.
Beynin gelişme ve çalışmasında faydalıdır.
Dişleri korur ve çürükleri önler.
Kronik bronşiti önler.
Tansiyonu düşürür.
Kanserin önlenmesine yardımcı olur.
Büyüme ve gelişmeyi
sağlar.
Hücre ve doku oluşumunu hızlandırır.
Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
Yağsız süt, kolesterolü düşürür.
A, B, C, D, E , K vitaminleri vardır.
Yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar.
Kilo kontrolünü ayarlar.
Kasları güçlendirir.
Hücreleri onarır.

Çocuklara her gün kalsiyum

Süt ve süt ürünlerinin içindeki protein kas ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan temel maddelerden biridir. Ayrıca süt ve süt ürünleri yalnızca çocuklar ve gençler için değil, biz yetişkinler için de çok önemli bir kalsiyum kaynağıdır.

Sütün faydalarıBazı çocuklar vardır onlar ne yazık ki sütten hiç hoşlanmazlar. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın süt içmezler. bu tip çocuklara sahip anne babaların yapacağı şey, yaratıcı olup çocuklarının damak zevkini de göz önünde bulundurarak çeşitli şekillerde çocukların sütten ev süt ürünlerinden faydalanmasını sağlamaktır. Çocuklar genellikle sabah kahvaltısı, okul dönüş saati ya da gece yatarken süt içmeyi severler. Öğün aralarındaysa ayranı, yoğurdu ve meyveli yoğurdu tercih edebilirler. Ancak yine de çocuğunuz süt içmeyi ısrarla reddediyorsa, ona sütü dondurma ve çilekle ya da muzla robotta çekerek verebilirsiniz. Çocuklar değişik görünüşü olan şeyleri içinde ne olduğunu bilmeden ve buna aldırmadan yiyebiliyorlar zaman zaman. Çocuklar genellikle tatlıyı severler. Bunun için arada sırada onlara kakaolu muhallebi ya da sütlaç da yapın, hoşlarına gidecektir. Ayrıca eğer sağlıkları elveriyorsa yaz kış dondurma da yedirebilirsiniz.

Süt içmeyi sevmiyoruz
Sütün faydalarını bildiğimiz halde içmediğimiz ve sevmediğimiz herkesin malumu. İstatistiklere göre Avrupa'da kişi başına süt tüketimi 120 kilo oranında seyrederken, ülkemizde bu oran ancak 20 kilo civarında. Süt içen bir insanın içmeyene oranla daha hızlı büyüdüğünü ve geliştiğine dikkat çeken İzmir İl Sağlık Müdürü Recep Gür Ustaoğlu, "Süt içmeyen bir kişi 1 birim uzuyorsa süt içtiğinde bu 1,6 birime çıkıyor." diyerek anne ve babalara sütün sevdirilmesi tavsiyesinde bulundu.
Ustaoğlu, pastörize edilmemiş sütte tifo, paratifo, brucella, tüberküloz hastalıklarını oluştaran mikropların rahatlıkla barınabileceğini bu nedenle sütün, kesinlikle iyi kaynatıldıktan sonra içilmesi gerektiğini kaydetti. Ustaoğlu, sütün faydaları hakkında ise "Sütte A, B1, B2, B6, B12, C ve D vitaminlerinin yanı sıra içerisinde sodyum, potasyum, çinko barındırıyor." şeklinde konuştu.

Sütün faydalarıSüt içilmezse!

A vitamininin noksanlığında: Gece körlüğü, zeka geriliği, hastalıklara karşı korumasız kalır.

B1 vitamininin eksikliğinde: Çocuklarda büyüme yavaşlığı görülür.

B2 vitamininin eksikliğinde: İştahsızlık, sindirimde bozukluk, güçsüzlük hastalıklarına rastlanır.

B6 Vitamininin eksikliğinde: Çeşitli nörolojik hastalıklarla birlikte beyin ve sinir hastalıkları gözlenir.

C vitamininin eksikliğinde: Dişeti kanamaları, kemik hastalığı görülür.

D vitamininin eksikliğinde: Raşitizm, kemiklerde zayıflık belirtileri yaygınlaşır.

Sütlü ürünler rahatsız ediyor

Sütün yapısında laktoz adı verilen şeker türü bir madde vardır. Bu madde sindirim sisteminde bulunan laktaz adlı bir enzimle parçalanır. Bir kişide laktaz enzimi eksikse, laktozun parçalanması mümkün olamaz bu da kişide, süt içtiğinde ya da sütten yapılma bir ürün yediğinde ciddi sindirim güçlükleri gaz, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlere neden olabilir. Süt ve sütten yapılma ürünler sizi de rahatsız ettiğine göre, sizde de laktaz eksikliği düşünülür. Yapılacak en uygun şey bunlardan uzak durmak. Yurtdışında bazı ülkelerde lactaid adıyla satılan katkı maddeleri bu durumda olan kişilerin süt ve sütlü ürünler tüketmelerine imkan yaratmaktadır. Böyle bir ürün elde edebilirseniz, denemenizi tavsiye ederim.

Süt kesilmesin

Her gün süt alanlar için sütün kesilmesi tam bir kabustur. Sütün kaynatılırken kesilmemesi için içine bir miktar karbonat atılmalı. Bir çay kaşığı karbonat bir litre süt için yeterli olur.

Süte değer vermiyoruz

Süt, doğduğumuz andan ölene kadar içebildiğimiz, dahası içmemiz gereken tek gıda. Buna rağmen ülkemizde doğrudan amaçlı süt tüketimi yılda 5.7 litreyle sağlığımız için gerekli düzeyin çok altında.

İyi bir beslenme için gerekli besin maddeleri çeşitli hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Bunların her birinde gerek duyulan besin maddelerinin bir veya birkaçı değişen oranlarda mevcut. Ancak doğada öyle bir besin maddesi vardır ki insan vücudu için gerekli tüm besin öğelerini bileşiminde yeterli ve dengeli bir biçimde içerir. Doğanın insana armağanı olan bu en mükemmel gıda, süttür. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalara göre ülkemizde süt tüketimi çok az. Ülkemizde doğrudan içim amaçlı süt tüketimi yılda 5.7 litreyle sağlığımız için gerekli düzeyin çok altında.

Buna karşılık sütün tatlı ve yiyecek yapımında kullanım oranı daha yüksek. Bu nedenle sütün Türkiye’de içilmekten çok yendiğini söylemek mümkün.

Sütün faydaları

Süt, insan vücudunun ihtiyacı olan tüm besin maddelerini yeterli ve dengeli olarak içerir. Protein, karbonhidrat, B vitamini, D vitamini, mineraller ve potasyumun yanı sıra, vücudun gereksinimi olan kalsiyumun en önemli kaynaklarından biridir.

Kemikler ergenlik çağında gelişmeye devam ederler. 35 yaşına kadar da yapıları güçlenir. 35 yaşından sonra da kemiklerin güçlü kalabilmesi için vücudun kalsiyuma gereksinimi vardır.

Çocuklukta ve ergenlik çağında kemik gelişimine katkıda bulunan süt, boy uzamasını da önemli ölçüde arttırır.

Aynı şekilde süt, dişlerin sağlıklı ve güzel olmasını sağlar.

Özellikle ergenlik çağındaki kız çocuklarının süt tüketiminin artması sonucunda kemik yapıları güçlenir ve böylece gelecekte karşılaşabilecekleri osteoporoz’a karşı önemli ölçüde korunurlar.

Süt yalnız çocukların ve ergenlik çağındakilerin fiziksel gelişimine değil, zeka yapılarına da katkıda bulunur.

Sütün faydalarıSütün faydaları

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, kalsiyum ve fosfor kaynağı sütün büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Tayar, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, günde 3 bardak süt içmek için çok fazla neden olduğunu söyledi.

Kalsiyum ve fosfor kaynağı süt, özellikle kemik ve dişlerin oluşumu, gelişmesi ve sağlıklı yapısının korunmasını sağlar.

Vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gereklidir.

Sütte, kalsiyumun yanı sıra sağlık için gerekli A, D, B2, B6, B12 vitaminleri ile potasyum, fosfor ve proteinler bulunur.

Süt proteinleri, vücutta sentezlenemeyen amino asitlerin önemli bir kaynağıdır. Hücre ve dokuların oluşmasında, yıpranan kısımların onarılmasında rol oynayarak büyüme ve gelişmeyi sağlar.

Sütte bulunan çok sayıdaki besin öğesi, bir hapta toplanamaz. Vitamin katkıları, süt yoğurt ve peynirden elde edeceğimiz çeşitte ve dengede besin öğesini sağlayamaz.

Kan şekeri düzeyinin hızlı yükselmesini önler.

Süt yaratıcılığı artırıyor

Sütle yapılan kahvaltının, çalışma hızının yükselmesini ve yaratıcılığı sağladığı, bu nedenle çocukların okuldaki başarısını artırdığı bildirildi.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün ''www.kkgm.gov.tr'' adresli internet sitesinden alınan bilgiye göre, süt, özellikle çocukların fiziksel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

İçerdiği galaktozla beyin ve sinir dokularının oluşumunda önemli rol oynayan
süt, bağırsaklarda hastalık yapıcı mikroorganizmaların gelişimini önlüyor.


Hücre ve dokuların oluşması açısından gerekli protein içeren süt, düzenli
tüketildiğinde sağlıklı büyümeyi sağlaması, kasların kasılmasına yardımcı olması ve ödem yapan sıvıların toplanmasını önlemesi açısından hayati önem
taşıyor.

Özellikle kahvaltılarda tüketilen süt, çocuklarda konsantrasyonu artırıyor. Kahvaltılarda düzenli olarak içilen süt, hata yapma oranınıdüşürürken,
yaratıcılığı ve çalışma hızını artırarak çocukların okul başarısının
yükselmesinde önemli rol oynuyor.


KİŞİ BAŞINA DÜŞEN SÜT TÜKETİMİ YETERSİZ

Sitede, sağlık açısından bu kadar önemli olmasına karşın sütün Türkiye'deki
tüketiminin yok denecek kadar az olduğu belirtiliyor. Kişi başına düşen yıllık işlenmiş içme sütü tüketimi, Avrupa ülkelerinde 60-170 litre arasında
değişirken, Türkiye'de bu rakam, sadece 5 litreyle sınırlı kalıyor.

Ülkede çok sayıda ailenin, çocukları için hazırladığı kahvaltıda süt yerine peynire yer verdiğinin belirtildiği sitede, sağlıklı bir gelişimin sağlanması için sütün içilerek tüketilmesi gerektiği kaydediliyor.

Sigarayı bırakın onlar süt içsin


Sütün faydalarını biliyorum elbet ama bir bardaktan sağlanan kalsiyumun 12 porsiyon ıspanağa bedel olduğunu öğrenmek için meğer Diyarbakır'a gitmek gerekiyormuş.

Aileden sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici ile birlikte Fatin İlköğretim Okulu geziyoruz. Bakanın himayesindeki ‘‘okul sütü’’ programını yerinde göreceğiz.

2. sınıf çocuklarına küçük karton kutulardaki sütler dağıtılıyor.

Bakan soruyor: ‘‘Süt ne işe yarar?’’

Parmaklar havada, cevaplar hazır.

‘‘Süt kemiklerimizi güçlendirir.’’

‘‘Büyümemizi sağlar.’’

Diyarbakır'ın kavruk çocukları büyüme telaşında.

İşte bu yüzden süt kutuları aceleyle kafalara dikiliyor. İlk bitiren yüzünde geniş bir gülümseme, boş kutuyu bakanın önüne bırakıyor.

Bakan Gemici'nin ‘‘okul sütü’’ projesine göre bu yıl 1 milyon öğrenciye süt dağıtılacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu'nun geliştirdiği projenin maliyeti 14.7 trilyon lira.

Bakan önümüzdeki yıl bu programdan iki milyon çocuğun yararlanmasını istiyor. Bunun için toplumun desteğine ihtiyacı var.

Şöyle bir hesap yapıyor: ‘‘Bir çocuğun bir aylık süt masrafı 3 milyon 600 lira. Yani iki yabancı paket sigara parası.’’

Sigara içenler de, içmeyenler de gelin birlikte Gemici'yi destekleyelim.

Süt, mikropları duman ediyor
Hollandalı bilim adamları, bir bardak sütün, bazen insanlara zor anlar yaşatan bakterileri öldürdüğünü açıkladılar. İnek sütünün içindeki “yağ asidi” ve “sfingolipid” maddesini tecrit eden araştırmacılar, laboratuvardaki bir kabın içinde insan midesindeki asitli ortamı taklid ettiler. Söz konusu kaba sütten elde edilen bileşimler ilave edildiğinde bakterilerin öldükleri tespit edildi. Listeria ve Campylobacter mikroplarının süt bileşimlerinin tesiriyle hemen öldükleri, E koli ve Salmonella’nın ise biraz dayanabildikleri gözlendi. Tam yağlı süt bakterilere karşı daha etkili.

Kemik erimesine sütle tedavi
Birçok mineral ve vitamini bünyesinde barındıran sütün, kemik erimesini önlediği bildirildi.


Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Oğuz, yaptığı açıklamada, kemik erimesinin süt içenlere oranla içmeyenlerde 3 kat daha fazla görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"En fazla 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen kemik erimesi, son yıllarda dengesiz beslenme sebebiyle gençler arasında da yaygınlaşmıştır. Kalsiyum miktarı az olan besinlerin tüketilmesi de kemik erimesinde büyük rol oynamaktadır.''

Yaşlılık, kadınlarda menopoz, dengesiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik, metabolizma bozuklukları, güneşten faydalanmama, yan etkisi bulunan bazı ilaçların kemik erimesinin başlıca sebeplerini oluşturduğunu vurgulayan Doç. Dr. Oğuz, şu bilgileri verdi:

"Kemik erimesi (osteoporoz), kemiklerde kütle azalması ve kırık eğiliminin fazlalaşmasıyla kendini göstermektedir. Bilimsel araştırmalar, kemik erimesinin açık tenli ve minyon kişilerde daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Süt ve sütlü mamullerden yapılan besinlerin tüketilmesi, kemik erimesini geciktirmektedir. Kemik erimesini en iyi önleyen etkenlerden biri de spordur. Her gün düzenli spor yapan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski oldukça azalmaktadır.''

Doç. Dr. Oğuz, gebelik döneminde bol miktarda süt içen kadınların bebeklerinin kemiklerinin, içmeyenlere oranla daha sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi.

Sütün Çocuğa Faydaları
Sütün faydaları  Sutun-faydalari-6
Çocuğun en iyi dostu süt
Süt takviyesi uygulamasının, çocuklardaki fiziksel ve zihinsel gelişim üzerine olan etkilerini araştıran Boğaziçi Ünivesitesi öğretim üyesi ve Beslenme Uzmanı Prof. Bike Kocaoğlu, Malta Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısında iki buçuk ay süren araştırmasının sonuçlarını açıkladı.


"Bir Süt Takviyesi Uygulamasının Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi Üzerine Etkileri" konulu araştırmada 7-10 yaş arası çocukların gelişmelerinde sütün etkilerine değinen Prof. Dr. Kocaoğlu şunları söyledi: "Araştırmamızda, denek olarak aldığımız bir okuldaki öğrencilere her gün 200 ml. süt içirdik. İki buçuk ay sonunda ikinci ölçümleri aldık ve şu bulguları elde ettik: İyi beslenme, özellikle süt ve protein tüketimi, gelişme çağındaki çocukların boy gibi sadece fiziksel nitellikleri bakımından değil, aynı zamanda soyut düşünce, genelleme, problem çözme gibi zihinsel faaliyetler bakımından da çok büyük önem taşımaktadır."

Çocukların diyetine düzenli olarak 200 ml.'lik bir süt takviyesinin yapılması fiziksel nitelik ve özellikle de zihinsel yeteneklerde olumlu bir farklılık meydana getirdiğinin tespit edildiğini ifade eden Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demek ki çocukların günlük beslenmelerinde en az 200 ml.'lik süt tüketimi şeklinde yapılacak bir ilave, çocukların gelişimine önemli bir katkıda bulunacaktır." Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bike Kocaoğlu ile Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri araştırmada, düzenli bir şekilde günde en az bir bardak süt içen çocukların soyut düşünce, problem çözme, bellek, dikkat, konsantrasyon gibi zihinsel yetenekler açısından, süt içmeyen çocuklara kıyasla daha başarılı oldukları tesbit edildi.

Kemik erimesi için süt öneriliyor
Sağlıklı büyüme için çocuğun protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral elementlerini yeterli miktarda alması sağlanmalıdır. Nestle'nin vitamin ve minerallerle zenginleştirilen toz içeceği Nesquik Plus, Ritz Carlton Otel'de yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Şen, ostoeporoz hastalığının ancak çocuklara küçük yaştan itibaren süt içirterek önlenebileceğini söyledi. "Dünyada kadınların yüzde 30'u, erkeklerin de yüzde 10'u osteoporozdan yakınmaktadır." diyen Şen, çocukların süt içmeye teşvik edilmesini de istedi. Sütte başta kalsiyum olmak üzere çok sayıda besleyici madde bulunuyor. Bu maddelerden karbonhidratlar önemli bir besin kaynağı oluşturuyor. Kalsiyumun ise kemik ve dişlerin sağlıklı olmasını sağladığını ifade eden Şen, bir su bardağı sütün günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladığını hatırlattı.

Süt, beyni yaşlanmaktan koruyor

SSK Gaziantep Bölge Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Menetlioğlu, dengeli beslenme açısından önem taşıyan hayvanî besinlerden sütte, beyni yaşlanmaktan koruyan "Acetyıl Cartinin" maddesi bulunduğunu söyledi.

Dr. Menetlioğlu, sütün yalnızca bebekler için gerekli olduğu kanısının yanlışlığına dikkati çekerek, "Gelişme çağındaki çocuklar, yetişkinler ve yaşlıların yanı sıra, diyet yapanlar için de, süt önemli bir besin kaynağıdır" dedi.

Türkiye'de, protein tüketiminin Avrupa'dan 3 kat daha az olduğunu, bebek ve çocuk ölümlerinin ise gelişmiş ülkelerin 10 katı düzeyinde gerçekleştiğini vurgulayan Dr. Menetlioğlu, şöyle devam etti:

"Değerli bir besin maddesi olan süt, ne yazık ki ülkemizde gereken ilgiyi görmemektedir. Süt, yüksek oranda protein içermektedir. Süt proteinlerinin bileşiminde de, vücudun yapı taşlarını oluşturan 20'den fazla aminoasit bulunur. Süt, yağının yüksek oranda enerji sağlaması ve A vitamini içermesi bakımından da önemlidir.

Süt ve süt ürünlerinin beslenmede vazgeçilmez olmasının bir sebebi de, kalsiyum açısından zengin olmasıdır. Ayrıca, sütte fosfor ve beyni yaşlanmaktan koruyan (Acetyıl Cartinin) meddesi de bulunmaktadır."

Dr. Menetlioğlu, Avrupa ülkelerinde kişi başına tüketilen süt miktarının 60-170 litre arasında değiştiğini, bu miktarın Türkiye'de işlenmemiş ve amblajlanmamış sütlerle birlikte 20-30 litre düzeyinde kaldığını da sözlerine ekledi.

SÜT, YOĞURT ,PEYNİR ,KAYMAK
Süt ve süt mamullerinin; her yaşta insan için, özellikle de gelişme çağındaki çocuklar ve menopoz dönemindeki kadınlar için “vazgeçilmez” gıdalar olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama hangimiz, her gün bir küçük kâse yoğurt yemeyi, bir bardak süt içmeyi alışkanlık haline getirdik? Bu soruya, hiç tereddüt etmeden “evet” diyecek kaç kişi çıkar?
Beslenme alışkanlığımızı gözden geçirdiğimizde elde edeceğimiz sonuçlar pek de iç açıcı olmayacaktır.
Bu sebeple, köşemizi bugün “vücudumuzun beyaz dostları” süt ve süt mamullerine ayırmak istiyoruz.
A ve B vitamini ile protein, fosfor, potasyum ve folik asit yönünden zengin olan süt, kaymak, yoğurt ve peynir, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kemik ve diş gelişiminde çok etkilidir.
Bir kase yoğurt, vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyacağı gibi, direnme gücünü de artırır. Ayrıca yoğurt, kemik için gerekli kalsiyumun ana kaynağıdır. Bir günlük kalsiyum ihtiyacınız için bir kase yoğurt yemeniz yeterlidir. Bu miktarda yoğurt 150-400 miligram arasında kalsiyum içerir. Eğer kilo probleminiz varsa, kaymağı alınmış yağsız yoğurdu tercih etmeniz gerekiyor.
A vitamini içeren süt; sağlıklı bir cilt ve sağlıklı gözler için de temel ihtiyaçtır. Yaşlanmaya, kansere ve kalp hastalıklarına yol açan maddeleri nötralize eder.
Gerek menopoz sonrası kadınlarda, gerekse yaşlı erkeklerde yaygın olarak sağlığı tehdit eden osteoporoz (kemik erimesi) göz önünde bulundurulduğunda, bebeklikten başlayarak, vücuda uzun dönemli kalsiyum yatırımı yapılması gereklidir. Bunun için bol bol süt, yoğurt, peynir ve kaymak yemelidir.

_________________
Sütün faydaları  Bayrakkizvecocuk
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz