AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Join the forum, it's quick and easy

AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
AQUATICFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler

Aşağa gitmek

Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Empty Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler

Mesaj tarafından vgokhan Ptsi Ocak 28, 2013 9:46 pm

Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Radish

Turp her ne kadar acımsı bir tada sahip olsa da sağlımıza oldukça faydalı bir sebze. Başta C vitamini, kükürt ve iyot bakımından zengin olan turp aynı zamanda B1, B2 vitaminleri ile bol miktarda mineral içerir. Yapısında bulunan antosiyaninler(kırmızı-mavi bitki pigmentlerinin büyük bir grubu, gelişmiş bitkilerde değişik oranlarda bulunur ve önemli antioksidanlardır) sayesinde ağız, kalınbarsak, böbrek ve mide gibi kanserlere karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Kırmızı turpun yapısında bol miktarda bulunan A ve C vitaminleri ise başta kalp sağlığının korunmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan vitaminlerdir. Yaklaşık 4 orta boy turp yediğinizde vücudunuzun vitamin C ihtiyacının % 7’si sağlanmış olur.

En tanınmış turp türleri kırmızı turp ile kara turptur. Kırmızı turpun rengini içerisinde bulunan likopen adlı madde verir. Likopen tansiyonu düzenleyen, tümörlerin büyümesini önlediği gösterilen, LDL kolesterolü düşüren çok yararlı bir maddedir (domateste de boldur).

Eski tababette karaciğere çok faydalı olduğu, onu kuvvetlendirirdiği ve şişliğini indirirdiği yazılan turp (bol miktarda sülfürlü bileşikler içerir, bunlarında aynı zamanda sarılığa karşı da faydalı olduğu, böbrek ve safra taşlarını dökmeye yardımcı olduğu, romatizmal ağrılarda faydalı olduğu, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bildirilmiş) eskiden beri halk arasında bu özellikleri nedeniyle de kullanılagelmiş değerli bir sebze.

İştahı açan, antimikrobiyal maddeler içeren, dişetlerini kuvvetlendiren, kalp ve damar sağlığı üzerine oldukça faydalı olan turp aynı zamanda kansere karşı (özellikle akciğer ve kalınbağırsak kanserleri) koruyucu etkilere de sahip.

Amerikan Kanser Enstitüsü ulusal kanser epidemiyolojisi veri çalışmalarının sonuçlarına göre turp, brokoli ve lahana tam bir anti-kanser sebze. Akciğer, mide, karaciğer, yemek borusu, kalınbarsak, meme, mesane ve prostat kanserinden koruyucu özelliklere sahip. Yapısında bulunan sülforafan isimli kansere karşı koruyucu besin bileşeni ile tümör büyümesini ve yayılmasını engellediği, vücudu toksinlerden arındıran enzimlerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir. Yine bol miktarda vitamin A içerirki bu vitamin de kanser hücrelerinin büyümesini inhibe edici özelliğe sahiptir.

Kırmızı turpta bulunan glikozillenmiş bir enzimin ayrıca kansere neden olan bir maddeyi (nitrozaminler) yıkarak anti kanser özellik taşıdığı da gösterilmiştir. Ayrıca bol miktarda lignin içeren turp, bu yolla da kanser hücrelerini fagosite eden (yiyen) makrofajların aktivitelerini 2-4 kat artırır ve kanserden korunmada yardımcı rol oynar.

Bol miktarda potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, vitamin K ve diğer maddeler içeren turp aynı zamanda pürin metabolizmasını hızlandırarak, kanı alkali tutarak ve diüretik etkiyle gut hastalığından korunmamıza yardım eder. Halkımızın kanı temizler demesi bir anlamda bunu tarif eder.

İnterferon salınımı uyararak antiviral etkide gösterir turp. Bol kalsiyum içermesine ek olarak, kalsiyumun emilmesine mani olan okzalik asit içermemesi de onu güzel bir kalsiyum kaynağı yapar. Kalsiyum ve diğer testler ile ilgili ayrıntılı bilgilere sitemden ulaşabilirsiniz.

Cilt bakımında da özellikle bayanlar tarafından kullanılan ve cilde tazelik veren turp aynı zamanda saçların sağlıklı olmasında da faydalı. Turp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asit nedeniyle, bu iki elemente bağlı anemi (kansızlık) riskini de azaltır. İçerdiği yüksek orandaki potasyum ise yüksek tansiyonun önüne geçmede faydalıdır.

Bağırsakları temizleyicive kolonize olan zararlı bakterileri azaltıcı etkileri de olan turp kabızlığın giderilmesinde de çok faydalı. Turp aynı zamanda uyku verici bir bitkidir. Özellikle akşam bir adet turpu dilimleyip hafif tuzla yediğinizde uyku problemi çekiyorsanız uykunuzun gelmesini nasıl kolaylaştırdığını da görebilirsiniz. Aynı zamanda stresin azaltılmasında da çok faydalı olan turpu 2 günde bir her akşam 1 adet tüketmeyi ihmal etmeyin.

Turpun olumsuz etkisi var mı ? Turpgiller familyasındaki diğer sebzeler gibi, turp da iyot emilimini azaltarak guatr nedeni olabilir. Bununla beraber guatr yapıcı maddeler daha çok bitkilerin tohumlarında yer alır, yenen yaprak ve yumrularında az miktarlarda bulunur.

Günlük normal miktarlarda yenen turp bu nedenle guatr oluşturacak kadar maddeyi vücudumuza vermez. Yine de çok fazla turp yiyenler en azında iyotlu tuzu tercih etmeleri iyi olur. İdeali haftada 3 kez en az 3 turp yemektir.

Merak edenler için Turpun Besin Değerleri; 100 gram turp;

37 kalori
0 kolesterol
71 mg sodyum
0,7 gr lif
1 gr protein
32 mg kalsiyum
1 mg demir
0,63 mg selenyum
0,08 mg bakır
0,24 mg manganez
0,2 gr (eser) miktarda yağ
8,8 gr karbonhidrat
27 mg fosfor
0,23 mg çinko
190 mg potasyum
14 mg magnezyum
688 mcg A vitamini
0,04 mg B1 vitamini
0,03 mg B2 vitamini
0,6 mg B3 vitamini
0,1 mg B6 vitamini
0,41 mg E vitamini
10 mcg folik asit
13 mg C vitamini içerir.
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Empty Turp Çeşitleri Üretimi Ve Bakımı

Mesaj tarafından vgokhan Ptsi Ocak 28, 2013 9:49 pm

Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Turp

bayır turbu

Diğer İsimleri : Acı Kök, iren, Eşek Turpu, Yabani Kaşık Otu, Yaban Turpu

Kullanılan Kısımları : Kök, kök sapları, çiçekli ve yapraklı dalları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Taze kök sap ve kökleri C vitamini eksikliğinde, idrar söktürücü, bronşiyal nezlede, az dozda iştah açıcı, yağlı yiyeceklerin sindirimim kolaylaştırıcı olarak, organizmanın güçlenmesini sağlayıcı, astım tedavisinde, safra kesesi, böbrek kum ve taşlarının düşürülmesinde, faydalıdır, dişeti iltihabını giderir, diş etlerini kuvvetlendirir. Kemik erimelerinde kullanılır.

Kullanılışı: Kökler rendelenir, sabah-akşam birer çorba kaşığı yemekle birlikte yenilir. Veya kökler ince ince doğranır, üzerine şeker serpilir, meydana gelen sudan günde 1-3 çorba kaşığı içilir.

İdrar yollarının daralmasında, 1 bardak kaynar suya, 1. kaşık ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, bir günde yudum yudum içilir. Astımda 1 çorba kaşığı bayır turpu suyu 1 çorba kaşığı balla yenilir, balgamı söktürür, yatmadan evvel yenmelidir. Astımda rendelenmiş bayır turpu sütle beraber kaynatılıp içilir. Hazımsızlıkta bayır turpu sirkesi günde 2 veya 3 kaşık içilir. (Bayır turpu sirkesi 5 yemek kaşığı bayır turpu 1 şişe sirke içerisinde 14 gün bekletmekle elde edilir)

Safra kesesi taşı, böbrek taş ve kumunu düşürmek için bayır turpu rendelenir meydana gelen su sirke ve balla karıştırılarak günde 10 çay kaşığı içilir.

Taze kökten elde edilen su antibiyotik tesirli madde ihtiva eder. Doz aşımı salya bezlerini iltihaplandırır, zehirlenmelere sebep olabilir.

Haricen Kullanılışı: Sıraca, ergenlik sivilceleri ve çıbanlarını gidermek için bir miktar bayır turpu ince bir şekilde doğranır, bir kavanoza doldurulur, üzerine sirke konulur, ağzı sıkıca kapatılır, 12 gün müddetle toprağa gömülür, çıkarıldıktan sonra ezilir ve bir bezden süzülür, elde edilen suya, bal ilave edilir, bununla ergenliklerin üzeri ovuşturulur, çok kısa zamanda ergenliği geçirir.

Bayır turpu suyu ile cilt ovalandığında cilt hastalıklarına faydalı olur. Romatizma, gut, adale ve eklem yerleri ağrılarında bayır turpu dilimler halinde ağrıyan yerlere konulur. Veya rendelenip lapa halinde sarılır.

Bel ve sırt ağrılarında bayır turpu dilimler halinde ağrıyan yere sarılır, 20 dk bekletilirse faydası görülür.

Kol ve dirsek ağrılarında aynı şekilde kullanılır. Diş ağrısında dişe konulur.
Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Turp2
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Brassicales
Familya: Brassicaceae
Cins: Raphanus
Tür: R. Sativus
Turpun ana vatanı Orta Asya, Hindistan ve Doğu Asya’dır. Turp eski bir kültür bitkisidir. Turplar Brassicaceae familyası içinde yer alan senelik veya iki senelik kültür bitkileridir. Küçük kırmızı olanlarına fındık, beyaz olanlarına kestane, siyah olanlarına da bayır turpu adı verilir. Turplar iştah açıcı olarak yemeklerle birlikte çiğ olarak tüketilir. Ancak Güneydoğu Asya ve Avrupa ülkelerinde pişirilerek de tüketilir.

Ülkemizde toplam olarak 170–175.000 ton civarında turp üretimi yapılmakta olup
bunun 20-25.000 tonunu bayır turpu, geri kalanını ise diğer gruplar oluşturmaktadır.
Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Salata1
Turp salatası
100 gr taze kırmızı turpta 1,2 gr protein, 0,1 gram yağ, 93,2 gram su, 5 gram karbonhidrat ve 0,7gram selüloz bulunmaktadır.
Kırmızı turpta A, B1, B2, B6, C vitaminleri bulunmaktadır. Kırmızı fındık ve diğer iri yazlık ve kışlık turplar, besleyici özelliklerininin yanı sıra sofralarda iştah açıcı
özelliğinden dolayı tüketilir.
Botanik ( Bitkisel ) Özellikleri

Kök: Turplar kazık köklü bitkilerdendir. Çimlenmeden sonra kazık kökler, çeşitlere göre 10-15 cm ile 30-35 cm derinliğe kadar inebilirler. Kazık köklerin boyuna büyümesi dönemlerinde renkleri beyazdır. Kazık kökler çeşide bağlı olarak 1/3 ile 2/3’lük kısmı gelişmenin ilerleyen dönemlerinde yumru haline dönüşmektedir. Bazı çeşitlerde yumru üzerinde yan kökler oluşur bu da yumru kalitesini düşürür.Yan kökler 5-15 cm arasında değişen bir alana yayılır. Toprağın yapısı da çatallaşmaları meydana getirir. Turplar hipokotil ile kazık kökün üst kısmından meydana gelir. Turplar; beyaz , siyah, pembe, erguvani ve karışık renklerde olabilir.

Turpta kök yapısı
Turpların oluşumu, sekonder enine gelişme ile olur. Turpların şekli fındık turplarında
yuvarlak, basık-yuvarlak, uzun-yuvarlak; bayır turplarında basık-yuvarlak veya uzunyuvarlak; kestane turplarında ise yuvarlak, uzun ve koniktir. Turplarda çeşit özelliği yanında tohum ekim derinliği ve sıklığı da şeklini etkilemektedir. Yuvarlak bir çeşidin tohumları derine ekilirse yuvarlaktan uzun silindirik veya uzun konik bir şekle dönüşür. Turpların çapı fındık turplarında 3-6 cm, uzunluğu 2-3 cm’dir. Bayır turplarında ise çap 5-15 cm, boy 5-20 cm arasında değişmektedir. Ülkemizde yetiştirilen fındık turplarında ağırlık küçük yuvarlaklarda 5-40 gr; uzun tiplerde 120-150 gr; kestane turplarında 100-150 gr; bayır turplarında ise 200-2000 gr arasında değişmektedir.
Yaprak: Turp yaprakları turpun üzerinden dairesel olarak çıkarlar. Dairenin en
dışında yaşlı, en içte ise genç yapraklar bulunur. Yapraklar uzun bir sap üzerinde bileşik yaprak görünümündedir. Bu yapraklar tüylü, parçalı ve kabarcıklı bir yapıya sahiptir. Yaprak kenarları dişli ve düz yapıda olabilir. Erkenci turplarda geççi turplara oranla yaprak sayısı ve büyüklüğü azalır.
Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Turp7
Turp bitkisinde yaprak yapısı
Çiçek: Turplarda bitkiler belli bir büyüklüğe ulaştığında çeşitlere bağlı olarak düşük sıcaklık, gün uzunluğu ve bunların birlikte etkisi ile çiçeklenme oluşumu başlar. Çiçeklenme oluşumu ile turplarda görülen büyüme durur. Çiçek sürgünleri 60-150 cm’ye kadar çıkabilir. Çiçekler; 4 çanak yaprak, 4 taç yaprak, 6 erkek organ ve 2 dişi organdan meydana gelir. Çanak yapraklar, yeşil ve yeşilsarı; taç yapraklar ise beyaz, sarı-beyaz-menekşe renklidir. Tozlanma arı ve diğer haşerelerle olup genelde yabancı döllenme görülür. Çiçeklerde optimum tozlanma ve döllenme 15-20 0C sıcaklıklarda meydana gelir.

Meyve ve Tohum: Turplarda meyveler lahana ve karnabaharlarda olduğu gibi
karpellidir. Fakat bunların karpelleri daha iri ve uzun olup üzerleri boğumludur. Tozlanma ve döllenme sonucu oluşan meyveler 2 karpelli (kapsül) olup bir meyvede ortalama olarak 5-15 adet tohum bulunur. Meyvelerin boyları 3-7 cm, genişliği 0.5-1 cm olup ucu sivridir. Meyveler olgunlaştığında çatlamaz, bu nedenle tohum oluşturan meyvelerin erken hasat edilmesine gerek yoktur.

Turp bitkisinin meyve ve tohum yapısı
Tohumlar meyve içinde süngerimsi bir yapı içinde yer alır. Tohumlar kapsül adı verilen meyve içinde düzensiz olarak yer alırlar. Tohumlar lahana tohumuna benzemekle birlikte onlardan biraz daha genişçedir. Renkleri taze iken sarımtrak kahverengi olduğu halde zamanla rengi kahverengi-kırmızı bir renge döner. Tohumların şekil ve büyüklükleri birbirinden farklı bir görünümdedir. Tohumların 1000 dane ağırlığı 6.5-10 gr’dır. Bir gramda bulunan tohum sayısı 60-100 adet arasında değişmektedir. Tohumların optimum çimlenme sıcaklıkları 25oC’ dir. Hasat edilen tohumlar, normal şartlarda çimlenme gücünü 4-6 yıl muhafaza ederler.
Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler Turp73-300x225
Ekolojik İstekleri
Turplar, cruciferae familyasında olduğu gibi ılık ve serin iklim sebzesidir. Yüksek sıcaklık ve soğuktan hoşlanmazlar. Tohumların ekimden sonraki çimlenme aşamasında sıcaklığın 12-15oC, çimlenme sonrası gelişme dönemlerinde ise 14-150C olması gerekir.
Sıcaklığın artması, bitkide vegetatif büyümüyi hızlandırır ve yaprak sayısının artmasına
neden olur. Bu durum sonucunda büyüme olumsuz etkilenir ve turpun küçük kalmasına
neden olur. Bitkiler genç devrede düşük sıcaklıklara maruz kalırsa bazen turp oluşturmadan bazen de küçük bir turp meydana getirdikten sonra sürgün oluşturup çiçeklenmeye başlar.
Sıcaklığın 10 oC’ nin altına düştüğü zaman bitkide sapa kalkma oranı artar. Turplarda su yüzdesi fazla, kuru madde oranı az olduğu için bitkiler, düşük sıcaklıklardan daha fazla etkilenir. Kuru madde oranının en uygun olacağı sıcaklık 14-16oC’ dir. Gün uzunluğunun da turp oluşumu ve çiçeklenme üzerinde etkisi vardır. Uzun gün şartları bitkide çiçeklenmeyi teşvik ederken turp oluşumunu geciktirmekte hatta hiç turp oluşturmamaktadır.
Turp, toprak istekleri bakımından seçicidir. Genelde derin, geçirgen, hafif bünyeli,
tınlı toprakları sever. Vegetasyon süreleri kısa olan küçük çeşitler için daha ziyade hafif
yapılı, kumlu tınlı topraklar tercih edilir. Toprak yapısının ağırlaşması turpta şekil
bozuklukları, çatlama ve acılaşmaya neden olur. Bu nedenle killi ve ağır topraklar
yetiştiricilik için istenmez. Kumlu topraklar ise organik ve ticari gübrelerle
desteklenmelidir.
Turp yetişitirlecek toprağın pH derecesi 6.0–7.4 arasında olmalıdır. Toprakta yeterli derecede suyun bulunması sulamanın da düzenli olarak yapılması gereklidir. Suyun yetersiz olduğu durumlarda turpta çatlamalar meydana gelir. Su ihtiyacı, lahana grubu sebzelerine göre en yüksek olanıdır.
Önemli Çeşitleri
Turplar çeşitli faktörlere bağlı olmakla beraber şekil, renk ve iriliklerine göre
sınıflandırılmaktadır.
Bunlar:
Yuvarlak şekilliler: Yuvarlağa yakın şekilleri olup ortalama uzunlukları 2.5-3 cm çapındadır. Scarlet turnip, scarlet globe, saxa gibi çeşitleri vardır.
Turpun faydaları & Kanserden koruyan yiyecekeler 21turp
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz