AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Fazla et tüketimi, prostat kanseri riskini artırıyor

Aşağa gitmek

Fazla et tüketimi, prostat kanseri riskini artırıyor Empty Fazla et tüketimi, prostat kanseri riskini artırıyor

Mesaj tarafından vgokhan Bir Ptsi Kas. 02, 2009 9:58 am

Bayındır Hastaneleri Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva, et
ve süt ürünlerinden zengin diyet uygulayanlarda prostat kanseri
riskinin arttığını bildirdi.


ANKARA - Konu ile ilgili bir açıklama yapan
Dr. Dalva, prostat kanserinin genellikle yaşam tarzı, diyet
alışkanlıkları ve çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu söyledi.
Dalva, bu durumun prostat kanseri olan ya da risk altındaki hastalar
için önem taşıdığını ifade etti. Dalva, “Risk faktörlerinin
belirlenmesi bu hastalığın önlenmesi bakımından bilhassa ailede prostat
kanseri olan yüksek riskli hastalarda büyük önem taşımaktadır” dedi.
Geniş kapsamlı çalışmaların, IGF-1 (insülin benzeri büyüme faktörü)
hormonu yüksek olanlarda prostat kanserine daha sık rastlandığını
belirten Dalva, genellikle diyetle aşırı miktarda et ve süt ürünü
tüketenlerde kanda IGF-1 düzeyinin yükseldiğini dile getirdi. Dalva,
şöyle devam etti; “Halbuki taze meyve ve sebze ile beslenen
vejetaryenlerde bu hormon düzeyi düşük kalmaktadır. Oxford
Üniversitesinde yapılan çalışmada, IGF-1 düzeyi en yüksek olan grupta
en düşük IGF-1 düzeyi saptanan gruba göre yüzde 40 daha fazla prostat
kanserine rastlanmıştır. Ayrıca IGF-1 düzeyi yüksek olan grupda daha
sık metastaza rastlanmıştır. Genellikle et ve süt ürünleri IGF-1
düzeyini yüzde 15 artırmaktadır”

IGF-1 hormonunun normalde hücre
büyüme ve ölümünde kritik role sahip olduğunu bildiren Dalva,
çocukların büyüme ve gelişmesinde IGF-1’in önemli bir hormon olduğunu,
fakat yetişkinlerde programlı hücre ölümünü engelleyip tümörün oluşum
ve yayılmasını provake etttiğini söyledi. Dalva, laboratuar
çalışmalarında IGF-1’ in hücre büyümesini hızlandırdığını vurguladı.
Dalva, IGF-1 hormonunun prostat kanserinin gelişiminde önemli role
sahip olsa da IGF-1’ in normal olduğu hastalarda da prostat kanserinin
geliştiği göz önüne alındığında, prostat kanserinin erken tanısı için
sık kullanılan Prostat Sfesifik Antijen (PSA) testinin yerini almasının
uygun olmadığını savundu.

Dalva, prostat kanserinin kanser
ölümleri arasında ikinci sırayı alan önemli bir kanser olduğunu ve
erkeklerin korkulu rüyası haline geldiğini belirtti. Dalva, “Prostat
kanseri riskleri arasında yaş ailede prostat kanseri öyküsü olması
etnik yapı sayılsa da obesite ve kanda yüksek insülin düzeyi de önemli
etkenler arasındadır. Yüksek insülin düzeyi ile aşırı kilolu olma
prostat kanserinden ölüm riskini 4 kez artırmaktadır. Bu şekilde uygun
diyet uygulanması modifiye edilebilir risk faktörlerini önemli ölçüde
azaltmaktadır” diye konuştu.

Prostat kanseri olan ya da risk
altında bulunan hastalara çeşitli önerilerde bulunan Dalva, hastaların
kesinlikle kilo vermelerini spor yapmalarını, katı yağ kullanmamalarını
istedi. Dalva, hastaların etten ve süt ürünlerinden fakir bir diyet
uygulamalarını, mümkün olduğunca taze meyve ve sebze içeren diyet
uygulamaları gerektiğini kaydetti.
KAYNAK:ntvmsnbc.com


_________________
Fazla et tüketimi, prostat kanseri riskini artırıyor Bayrakkizvecocuk
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz