Hızlı Büyüyen Alabalık Yetiştirilecek
1 sayfadaki 1 sayfası
Hızlı Büyüyen Alabalık Yetiştirilecek
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü,
alabalıkların DNA düzeyindeki bilgilere ulaşarak, daha hızlı büyüyen
balıklar elde edebilmek için harekete geçti. Su ürünleri
yetiştiriciliğinde en fazla kullanılan tür olan 'Gökkuşağı' adlı
alabalığın, moleküler teknikler kullanılarak daha hızlı büyümelerine
imkan sağlayacak olan proje, Araştırma Görevlisi Ercüment Aksakal
tarafından hazırlandı.
Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı
Aras, bölümde görevli öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı
sunumda, alabalık çiftliklerinde yapılan üretime hız kazandırılmasını
mümkün hale getirecek olan moleküler teknik hakkında bilgiler verdi.
Araştırma Görevlisi Ercüment Aksakal, yeni yöntem sayesinde balık
üreticilerinin 1 ya da 2 yıl içerisinde bu çalışmayla çok daha hızlı
balık üretebileceklerini belirterek, bunun da, ekonomiye iki katı katma
değer anlamına geleceğini kaydetti.
HIZLI BÜYÜYEN BALIKLAR ELDE EDİLİYOR
Ercüment
Aksakal, klasik ıslah metotlarına nazaran yüzde 10 doğrulukta sonuç
veren genetik tabanlı seleksiyon çalışmasıyla, özellikle alabalık
çiftliklerinde genetik olarak üstün özelliklere sahip bireylerin anaç
seçildiğini kaydetti. Bu anaçlar sayesinde, bir sonraki jenerasyonda
hızlı büyüyen balıkların elde edilmesinin mümkün olacağını vurgulayan
Aksakal, "Bu çalışmayla anaç balıklardan kan örneği alınıp, DNA
düzeyinde bilgiler belirleniyor. Ardından yetiştiricilere seçmeleri
gereken anaçlara ilişkin bilgiler veriliyor. Bu bilgiler doğrultusunda
yetiştirilen balıklar, sonraki bir ya da iki yıl içerisinde
yetiştiricisine daha çok kazandıracaktır. Çünkü Gökkuşağı adını
verdiğimiz bu balıklar, daha hızlı büyüyecek, daha hızlı olgunlaşacak
ve daha hızlı üreyebilecektir" diye konuştu.
Moleküler biyoloji
teknikleri kapsamında laboratuar çalışması yapan Su Ürünleri Bölümü
Araştırma Görevlisi Ercüment Aksakal, gökkuşağı türündeki
alabalıklardan aldığı kan ve doku örnekleri üzerinde DNA araştırması
yaptı. 'Mikrosatalit marker'lar ve PCR cihazı yardımıyla DNA üzerinde
balıkların gelişimini inceleyen Aksakal, bu sayede alabalıkların
genetiksel özelliklerini belirlediğini iddia etti.
Bu yöntemle
üstün verim özelliğine sahip, hastalıklara karşı dayanıklı ve daha
hızlı büyüyebilen balıkların belirlenebileceğini belirten Aksakal,
"Alabalık üreticileri anaç balıkları genellikle büyük ve iri olan
balıklar arasından seçerler. Ancak balığın büyük olması onun
yumurtalarıyla dünyaya gelecek olan diğer balıkların büyük olmasını
sağlamaz. Biz de bunu düşünerek balıkların DNA'sını inceledik. Kan ve
doku örneklerinde DNA izolasyonu yaptıktan sonra bir dizi işlemden
geçirdik. Sonuçta;
alabalıkların genetiksel özelliklerini tespit
ettik. İşçilik, yemleme ve su kriterleri gibi aynı yetiştirme
koşullarında üretilen balıklar içinden yapılacak doğru anaç tercihi,
zaman içinde daha büyük balıkların yetişmesine olanak tanıyor.
Üreticiler anaç tercihlerini DNA'sı araştırılmış balıklardan yana
kullanırlarsa yıllık üretim kapasiteleri iki yılda 10 katına kadar
çıkabilir" şeklinde konuştu.
Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm
Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras ise, bölümün, su ürünleri
yetiştiriciliğinde bir marka haline geldiğini belirterek, çeşitli
türlerdeki balıklardan daha fazla verim alınabilmesi ve üretim
yapılabilmesi noktasında çok sayıda bilimsel çalışma yürüttüklerini
ifade etti. Balıkların DNA bilgilerinden yola çıkılarak daha hızlı
büyümelerine olanak sağlayacak bu çalışma da, alabalık yetiştiriciliği
için önemli bir avantaj olacaktır" dedi.
KAYNAK: www.medya73.com
alabalıkların DNA düzeyindeki bilgilere ulaşarak, daha hızlı büyüyen
balıklar elde edebilmek için harekete geçti. Su ürünleri
yetiştiriciliğinde en fazla kullanılan tür olan 'Gökkuşağı' adlı
alabalığın, moleküler teknikler kullanılarak daha hızlı büyümelerine
imkan sağlayacak olan proje, Araştırma Görevlisi Ercüment Aksakal
tarafından hazırlandı.
Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı
Aras, bölümde görevli öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı
sunumda, alabalık çiftliklerinde yapılan üretime hız kazandırılmasını
mümkün hale getirecek olan moleküler teknik hakkında bilgiler verdi.
Araştırma Görevlisi Ercüment Aksakal, yeni yöntem sayesinde balık
üreticilerinin 1 ya da 2 yıl içerisinde bu çalışmayla çok daha hızlı
balık üretebileceklerini belirterek, bunun da, ekonomiye iki katı katma
değer anlamına geleceğini kaydetti.
HIZLI BÜYÜYEN BALIKLAR ELDE EDİLİYOR
Ercüment
Aksakal, klasik ıslah metotlarına nazaran yüzde 10 doğrulukta sonuç
veren genetik tabanlı seleksiyon çalışmasıyla, özellikle alabalık
çiftliklerinde genetik olarak üstün özelliklere sahip bireylerin anaç
seçildiğini kaydetti. Bu anaçlar sayesinde, bir sonraki jenerasyonda
hızlı büyüyen balıkların elde edilmesinin mümkün olacağını vurgulayan
Aksakal, "Bu çalışmayla anaç balıklardan kan örneği alınıp, DNA
düzeyinde bilgiler belirleniyor. Ardından yetiştiricilere seçmeleri
gereken anaçlara ilişkin bilgiler veriliyor. Bu bilgiler doğrultusunda
yetiştirilen balıklar, sonraki bir ya da iki yıl içerisinde
yetiştiricisine daha çok kazandıracaktır. Çünkü Gökkuşağı adını
verdiğimiz bu balıklar, daha hızlı büyüyecek, daha hızlı olgunlaşacak
ve daha hızlı üreyebilecektir" diye konuştu.
Moleküler biyoloji
teknikleri kapsamında laboratuar çalışması yapan Su Ürünleri Bölümü
Araştırma Görevlisi Ercüment Aksakal, gökkuşağı türündeki
alabalıklardan aldığı kan ve doku örnekleri üzerinde DNA araştırması
yaptı. 'Mikrosatalit marker'lar ve PCR cihazı yardımıyla DNA üzerinde
balıkların gelişimini inceleyen Aksakal, bu sayede alabalıkların
genetiksel özelliklerini belirlediğini iddia etti.
Bu yöntemle
üstün verim özelliğine sahip, hastalıklara karşı dayanıklı ve daha
hızlı büyüyebilen balıkların belirlenebileceğini belirten Aksakal,
"Alabalık üreticileri anaç balıkları genellikle büyük ve iri olan
balıklar arasından seçerler. Ancak balığın büyük olması onun
yumurtalarıyla dünyaya gelecek olan diğer balıkların büyük olmasını
sağlamaz. Biz de bunu düşünerek balıkların DNA'sını inceledik. Kan ve
doku örneklerinde DNA izolasyonu yaptıktan sonra bir dizi işlemden
geçirdik. Sonuçta;
alabalıkların genetiksel özelliklerini tespit
ettik. İşçilik, yemleme ve su kriterleri gibi aynı yetiştirme
koşullarında üretilen balıklar içinden yapılacak doğru anaç tercihi,
zaman içinde daha büyük balıkların yetişmesine olanak tanıyor.
Üreticiler anaç tercihlerini DNA'sı araştırılmış balıklardan yana
kullanırlarsa yıllık üretim kapasiteleri iki yılda 10 katına kadar
çıkabilir" şeklinde konuştu.
Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm
Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras ise, bölümün, su ürünleri
yetiştiriciliğinde bir marka haline geldiğini belirterek, çeşitli
türlerdeki balıklardan daha fazla verim alınabilmesi ve üretim
yapılabilmesi noktasında çok sayıda bilimsel çalışma yürüttüklerini
ifade etti. Balıkların DNA bilgilerinden yola çıkılarak daha hızlı
büyümelerine olanak sağlayacak bu çalışma da, alabalık yetiştiriciliği
için önemli bir avantaj olacaktır" dedi.
KAYNAK: www.medya73.com
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz