AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Join the forum, it's quick and easy

AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
AQUATICFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sebzelerin Kurutulması

Aşağa gitmek

Sebzelerin Kurutulması Empty Sebzelerin Kurutulması

Mesaj tarafından vgokhan Çarş. Tem. 08, 2009 10:30 am

Kuru sebzelerin kış beslenmemizde önemli bir yeri
vardır. Kurutulan sebzelerin suyu uçtuğundan, bileşimlerindeki protein
ve karbonhidrat nisbetleri yükselir ve dolayısıyla besin değerleri
artar. Sebzeleri güneşte değil, kurutma fırınlarında ve dolaplarında,
yahut da gölge yerlere asarak kurutmak gerekir. Çünkü güneş sebzeyi
bozar. Sebzeler kurutulmadan önce kaynar su buharında haşlanmalıdır. Bu
işlem sebzedeki küçük canlıları yok ettikten başka, sert dokuların
yumuşamasın» da sağlar
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sebzelerin Kurutulması Empty Besinlerin Kurutularak Saklanması

Mesaj tarafından vgokhan Çarş. Tem. 08, 2009 10:32 am

Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak,
besinleri bozan küçük canlıların, faaliyet gösteremiyecekleri bir
duruma getirilmesidir. Yurdumuzda sebze, meyve ve balık kurutulur.
Bunlardan üzüm, fındık, incir, kayısı, ceviz, erik, elma, badem, vişne,
dut, armut, nohut, börülce, bamya, fasulye, patlıcan, mercimek, biber,
kabak ve benzerlerini saymak mümkündür. Başta uskumru olmak üzere bazı
balıklar da yumurtalarını attıktan sonraki dönemlerinde «çiroz» adıyla
tutularak kurutulurlar.

KURUTMANIN ÖNEMİ VE YARARLARI


Meyve, sebze ve öbür sulu besinler bünyelerindeki fazla sudan dolayı
uzun süre saklanamazlar. Çünkü fazla su, besinleri bozan küçük
canlıların üreyip yaşaması için elverişli bir ortamdır. Bu zararlı
ortamın yok edilmesi, meyve, sebze ve diğer bazı besinlerin
bileşimlerindeki fazla suyun uçurulmasıyla yani o besinlerin
kurutulmasıyla mümkündür.
Kurutmanın öbür yararlarını şöyle sıralayabiliriz:
1)
Kurutulan meyve ve sebzelerin hacimleri küçüleceği ve ağırlıkları
azalacağı için ambalaj masrafları düşer, taşınmaları kolay olur.
2) Kuru meyve ve sebzelerin kullanılma alanı daha geniştir.
3) Kuru meyve ve sebzeler, konserve meyve ve sebzelerden daha ucuza mal olur.
4) Kuru meyve ve sebzelerin besin ve kalori değeri, aynı miktarlarda yenilen yaş meyve ve sebzelerinkilerden daha yüksektir.

KURUTMA USULLERİ Kurutma iki şekilde yapılır: 1) Güneşte ve açık havada, 2) Kurutma fırınlarında veya cihazlarında. Her iki usulde de başlıca iki unsura ihtyiaç vardır: A — Sıcak hava, B — Hava akımı.
Kurutma, güneşte ve açık havada yapıldığı zaman, güneşin vermiş olduğu
sıcaklıkla suyu uçan meyve ve sebzeler kururlar. Hava akımı ise,
kurutmada ısı iletici ve nem taşıyıcı rolünü oynar.
Kurutmacılıkta çabukluk şarttır. Çünkü meyve ve sebzeler ne kadar çabuk
kurutuluTİarsa, tat ve lezzetleri de o ölçüde iyi olur. Kurutmayı
çabuklaştırmak için havanın sıcaklık derecesini yükseltmek ve hava
akımını çoğaltmak gerekir. Bu iki iş, kurutma fırınlarında ve
cihazlarında düzenli bir şekilde yapılabilir.

KURUTMAYA ELVERİŞLİ BESİNLER
Meyveler: Kayısı, badem, yarma şeftali, fındık, elma, ceviz, armut, incir, üzüm, erik, vişne, dut ve benzerleri.
Sebzeler: Bamya, bezelye, nohut, biber, mercimek, patlıcan, fasulye, soya fasulyesi, soğan, patates ve benzerleri.
Balıklar: Başta uskumru olmak üzere izmarit, istrongiloz ve benzerleri.

KURUTULACAK SEBZE VE MEYVELERİN HAZIRLANMASI
Kurutulacak meyveler iyice olgunlaştıktan sonra koparılmalı, sebzeler taze, körpe ve gevrek olmalıdır.
Sebzeler: Kurutulacak sebzeler yıkanıp ayıklandıktan sonra kaynar suda
veya kaynar su buharında haşlanır. Haşlama, sebzelerdeki vitaminlerin
ve madenî maddelerin kaybolmalarını önler. Yine haşlama sonucunda,
sebzelerin dokularındaki hücreler gevşeyeceğinden kurutma işi
kolaylaşır.
Meyveler: Kurutulmaya hazırlanan meyvelerden elma, armut ve şeftali,
kararmamaları için 10 dakika süreyle tuzlu su eriyiğinde tutulur. Tuzlu
su eriyiği, 3 çorba kaşığı tuz, 4 1/2 litre suda eritilmek suretiyle
elde edilir. Ancak bu usul, bütün meyveler için elverişli ve kâfi
değildir. Fındık, badem gibileriyse genellikle kabuklarıyla
kurutulurlar.

MEYVELERİN KÜKÜRTLENMESİ
Şunu önceden belirtelim ki sebzeler hiçbir zaman kükürtlenmezler.
Şeftali, kayısı, armut, elma ve erikler, aşağıdaki amaçlarla
kükürtlenirler:
1) Meyvelerin tabii renklerini, tatlarını ve besin değerlerini korumak,
2) Meyvelerdeki A ve C vitaminlerinin kaybolmasını önlemek,
3) Meyvelerde küf, maya ve bakterilerin gelişmesine engel olmak,
4) Meyveleri kurutma sırasında zararlı böceklerden korumak,
5) Kurutmanın hızını artırmak.

KÜKÜRTLEME USULLERİ 1'inci usul kükürtleme:
a — Kurutulmaya hazır meyveler, ağaç kerevetlerin üzerine serilir.
b — Kerevetler, aralarında 4-5 santim boşluk kalacak şekilde üst üste konur.
c — Kerevetler,
ağaçtan bir sandık veya kartondan bir kutu ile örtülür; sandıkta veya
kutuda 2,5 cm X 15 cm. büyüklüğünde bir hava deliği bırakılır.
d — 5
kilo meyve için 1 çorba kaşığı olmak üzere, kükürt, bir kap içinde
kerevetlerin ön tarafına konularak yakılır. Dumanlar çıkmaya başlayınca
kerevetler sandık veya kutuyla örtülür.
e — Kaptaki kükürt iyice yanmalıdır. Kükürt tamamen yanınca, sandıktaki veya kutudaki, hava deliği kapatılır.
f — Meyveler, cinslerine göre kükürtleme odasında şu sürelerle kalmalıdır:
Dilimlenmiş şeftali 30 dakika
Dilimlenmiş elma 30 dakika
Dilimlenmiş armut 45 dakika
Yarıya bölünmüş kayısı 30—60 dakika
Yarıya bölünmüş erik 30 dakika
Bütün kiraz veya vişne 15 dakika
2'nci usul kükürtleme:
a —
Meyveler, seyrek dokunmuş bir veya birkaç tülbentin içine konulduktan
sonra, ağzı sımsıkı kapanabilen ve kükürt dumanı sızdırmayan bir fıçıya
asılır.
b — Fıçının dibine, her 5 kilo meyve için 1 çorba kaşığı olmak üzere, lüzumu kadar kükürt yerleştirilir.
c — Kükürt yakıldıktan sonra, fıçının ağzı bir karton kapakla veya bir yağlı bezle örtülür.
d — Bu usulde kükürtleme süresi, 1'inci usuldekinin iki katı olmalıdır.
3'üncü usul kükürtleme:
Bu usulde meyveler, betondan yapılmış özel odalarda kükürtlenir.
3'üncü usul evler için elverişli değildir.

SEBZE VE MEYVELERİN KURUTULMASI
1) Güneşte veya açık havada kurutma: Meyveler
ve domates, güneşte istenildiği gibi kurutulabilir Fakat sebzeleri,
kurutma fırınlarında veya cihazlarında kurutmak daha doğru olur. Çünkü
güneş sebzeyi bozar. Evlerde sebzeleri, kurutma fırınlarında ve
cihazlarında kurutmak imkânı yoksa gölgede ve rüzgârlı bir yerde
kurutmak mümkündür. Meyveler güneşte kurutulacaksa, güneye bakan çatı,
dam ve balkonlara, kerevetler üzerinde yerleştirilir. Gölgede
kurutulacak sebze ve meyve kerevetleri, evin güneş ve yağmur görmeyen,
ama hava akımı alabilen bir yerine konur. Güneşte ve açık havada
kurutma için kullanılan kerevetlerin camekânlı, tel kafesli ve mafsal
ayaklı cinsleri vardır.
2) Kurutma fırınlarında veya cihazlarında kurutma:
Meyve ve sebzelerin kurutulduğu fırınlar, ocak, kurutma yeri ve baca
olmak üzere 3 bölümdür. Ocak kısmı, fırının altını tamamen kaplar.
Burada düzenli olarak yakılan ateşin verdiği sıcaklık, kurutmayı
sağlar. Kurutma yerini ocaktan bir saç levha ayırır. Bu saç levhanın
üzeri iki parmak kumla örtülür. Kum tabakası, ocaktan gelen sıcaklığı
ölçülü bir şekilde, kurutma yerindeki kerevetlere iletir. Baca, ocağın
iyi yanmasını ve ayarlanmasını temin eder.
3) Kurutma kerevetleri: Fırında
kurutulacak meyve ve sebzeler, kurutma sırasında bu kerevetlerin
üzerine serilir. Kurutma kerevetleri, çırasız ağaç çıtalarından ve
kargılardan yapılır. Kerevetin alt ve üst kısmında, ayarlanabilen hava
delikleri vardır.
4) Kurutma fırınının kuşanılması: Meyve
ve sebzeler hazırlanınca, kurutma fırınının ocağı yakılır. Kurutma yeri
başlangıçta 55-60 santigrat derecesi sıcaklıkta olur, kurutma
ilerledikçe sıcaklık 65-70 dereceye çıkarılır. Kurutma fırınlarında
kurutma süresi, sebze ve meyvelerin büyüklük ve olgunluk derecelerine
göre azalır veya çoğalır. Olgun ve küçük parçalar çabuk kururlar.
5) Evler için kurutma dolabı:
Çeşitleri pek bol olan kurutma dolapları sayesinde evlerde, soba raya
ocakların üzerinde kurutma yapılabilir. Ev kurutma dolabı, kurutma
fırınının küçük bir örneğidir Genişliği 35 cm, derinliği 50 cm.
yüksekliği de 50 cm olan bu cihaz, erlerde az miktarda sebze ve meyve
kurutmaya yeterlidir. Dolabın kerevetleri 34 cm. genişlikte ve 45 cm.
uzunlukta ve 4 tanedir. Bu kerevetler, 10 santimlik aralarla, iki yana
karşılıklı çakılmış çıtaların üzerine yerleştirilir. Kerevetler
yerleştirilirken, sırayla birinin ön kısmında 5 cm., öbürünün arka
kısmında 5 cm. boşluk bırakılır. Dolabın tabanı saç levhayla döşenır
Saç levhanın altına, ayak olarak 4 tane konserve kutusu konulabilir.
Dolabın alt kenarında bir hava deliği bırakılır.

KURULUĞUN MUAYENESİ Kuruluklarını muayene etmeden önce, sebze ve meyveleri 10 dakika soğutmalıdır.
Sebzeler fırında kuruyunca gevrekleşir ve çatır çatır ses çıkartırlar.
Kurumuş meyveler ise, elle sıkıştırılınca, el üzerinde hiç rutubet izi
bırakmazlar.

KURUTULMUŞ SEBZE VE MEYVELERİN SAKLANMASI
Meyve ve sebzeleri, kurur kurumaz. rutubetten ve zararlı böceklerden
koruyabilmek için, deliksiz teneke kutulara, cam kavanozlara veya
parafinle kaplanmış karton kutulara yerleştirmek gerekir. Bu kaplar,
serin ve ışık almayan yerlerde saklanır. Güneşte kurutulmuş meyvelerle,
gölgede kurutulmuş sebzeler, zararlı böceklerin yumurtalarından
temizlenmek için, 10-15 dakika süreyle, 75-90 derece sıcaklıktaki
fırınlarda ısıtıldıktan sonra ambalajlanıp yerlerine kaldırılmalıdır.

KURUTULMUŞ SEBZE VE MEYVELERİN PİŞİRİLMESİ Kurutulmuş
sebze ve meyveler yumuşayıncaya kadar haşlamak suretiyle pişirilir.
Ancak bunlar, pişirilmeden önce yarım saat ılık suda bırakılmalıdır.

__________________
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz