AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

BESİN ZEHİRLENMELERİNE KARŞI YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Aşağa gitmek

BESİN ZEHİRLENMELERİNE KARŞI YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN Empty BESİN ZEHİRLENMELERİNE KARŞI YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Mesaj tarafından vgokhan Bir Çarş. Şub. 25, 2009 12:33 pm

Besinlerin uygun ortamlarda saklanmaması, yeterli derecede
pişirilmemesi ve hazırlanmaları sırasında hijyen kurallarına
uyulmaması, besin zehirlenmelerine yol açıyor. Amerikan Hastanesi’nden
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Emin Yekta Kişioğlu, çok şiddetli
enfeksiyonlarda bağırsak delinmesine kadar gidebilecek
komplikasyonların gelişebileceğini söylüyor.

Besin zehirlenmesi nasıl olur?

Besin zehirlenmesi bakteri, virus veya kimyasal toksinlerle kontamine
olmuş veya temas etmiş besinlerin alınması ile gerçekleşen, kusma,
ishal karın ağrısı ateş gibi belirtilerle seyreden hastalığa denir.

Besin zehirlenmesine neden olan nedir?

Besinler, temiz koşullarda ve uygun ortamlarda saklanmamaları,
hazırlanmaları sırasında kişilerin ellerindeki mikropların bulaşması,
yeterli derecede ısı ile pişirilmemeleri veya servis sırasındaki
koşulların temiz olmamasından dolayı, mikroorganizmalar tarafından
kontamine olurlar (kirlenirler). Bu durumda tüketilen besinlerin
içindeki mikroorganizmalar veya bazı besinlerdeki kimyasal toksinler,
sindirim sisteminde çeşitli yollarla hasara yol açarak zehirlenmeyi
oluştururlar.

Hangi besinler zehirlenmeye daha çok neden olur?

Hemen hemen temiz koşullarda bulunmayan her besin zehirlenmeye neden
olabilir. Ancak en sık zehirlenme salata, et, yumurta, kümes
hayvanları, süt ürünleri ve kontamine su ile olur.

Besin zehirlenmesi nasıl belirtiler gösterir?

Bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal görülen belirtilerdir.
Nadiren de olsa, sindirim sistemi belirtileri olmaksızın felç, hafıza
kaybı, baş ağrısı, hepatit, menenjit ve düşük görülebilir.

Besin zehirlenmesinde ilk olarak yapılacaklar nelerdir?

Yukarıda saydığımız sindirim sistemi belirtileri olan hastalar
öncelikle etraflarındaki kişilere de hastalığı bulaştırmamak için
tuvalet ve el temizliklerine çok dikkat etmelidirler çünkü bu
mikroorganizmaların çoğu dışkı yoluyla yayılabilir. Belirtiler
görüldüğünde, bol sıvı ve su içilmelidir. Besin zehirlenmesi genellikle
2-3 gün içinde kendiliğinden düzelebilen bir durumdur. 2-3 gün içinde
düzelme belirtisi yok ise mutlaka doktora başvurulmalı, doktora
başvurmadan herhangi bir ilaç alınmamalıdır.

Besin zehirlenmesinin doğurabileceği sonuçlar nelerdir?

Kusma ve ishal gibi sindirim sistemi belirtileri dışında, sinir
sistemini de etkileyen besin zehirlenmesi türleri az da olsa vardır.
Ayrıca Hepatit ve Üre’ye neden olabilen mikroorganizmalar
bulunmaktadır. Bazen ishal, dizanteri şeklinde yani kanlı ve mukuslu
olabilir. Çok şiddetli enfeksiyonlarda bağırsak delinmesine kadar
gidebilecek komplikasyonlar gelişebilir.

Besin zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Yiyecek alırken;

Donmuş bile olsa pişmemiş besin ile yan yana olan pişmiş besinleri tüketmeyin.
Hasarlı hiç bir konserve besini almayın.
Buzdolabında olmayan hiçbir kırmızı ve beyaz eti almayın.
Saklama;

Et ve balıkların diğer besinlerle temasını plastik kap veya ambalaj kullanarak önleyin.
Bozulabilecek besinlerin alındıktan sonra 1 saat içinde tekrar buzdolabına konması gerekir.
Buzdolabı içi 0-4 derece, buzluk ise -18 derecede tutulmalıdır.
Beyaz ve kırmızı etler, 48 saat içinde pişirilmeyecek ise dondurulmalıdır.
Balıklar 48 saat buzdolabında saklanabilir.
Yumurtaları buzdolabının kapağında (yeterli soğukluk olmayabilir) saklamayın.
Pişirilmiş yiyecekleri 2 saat içinde buzdolabına koyun.
Yemekleri ikinci kez yerken 74 derecede az ısıtın.

Yemek Hazırlama;

Yemek hazırlamadan önce ve çiğ et, balık ve yumurta elledikten sonra mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın.
Donmuş et veya balıkları oda sıcaklığı yerine buzdolabında veya
mikrodalgada çözün. Marine işlemini de oda sıcaklığı yerine
buzdolabında yapın.
Çiğ et, balık ve yumurta ile temas eden mutfak gereçleri mutlaka çok iyi yıkanmalıdır.
Pişmiş ve pişmemiş yiyeceklerin birbirine temasını önleyin.
Taze sebze ve meyveyi çok iyi yıkayın.
Pişmemiş yumurta ile yiyecek hazırlamayın.

Pişirme;

Mümkünse et termometresi kullanın, dana ve kuzu etini 63 derece, beyaz eti ise 77-82 derece iç sıcaklıkta pişirin.
Yumurtaları sarısı katılaşana kadar pişirin.

Servis;

Gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla, oda sıcaklığı 32 dereceden yüksek ise 1 saatten fazla bırakmayın.
Dışarıda yemek yerken yapılabilecek tek şey güvendiğiniz ve bildiğiniz restoranlara gitmektir.

Besin zehirlenmesinde nasıl bir tedavi uygulanır?

Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden
geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda
su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının
yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar
kullanılabilir. Ancak çok şiddetli kusma ve çok fazla sıvı kaybı
yapacak ishal varsa veya belirtilerde 2-3 gün içinde gerileme olmuyor
ise doktora başvurmalıdır. O zaman destekleyici damardan sıvı tedavisi,
zehirlenmenin nedeninin araştırılması ve gerekirse antibiyotik tedavisi
gündeme gelebilir.

Halk arasında bilinen yanlış tedavi yöntemleri var mı, neler, yapılmaması gerekenler neler?

Bu konuda yapılan en sık hatalardan birisi ishali kesici ilaçların
kullanılmasıdır. Bu durumda mikroorganizma veya toksinin bağırsaktan
atılması gecikeceği için hastalığın hem seyri uzayabilir hem de şiddeti
artabilir.

İkinci sık görülen yanlış davranış ise hemen antibiyotik
kullanılmasıdır. Bu yanlışlık ise çok ciddi böbrek yetmezliğine kadar
gidebilecek komplikasyonların gelişmesinden, antibiyotiğe bağlı
olabilecek bağırsak problemlerine kadar birçok ilave soruna yol
açabilir.

Amerikan Hastanesi
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Emin Yekta Kişioğlu

_________________
BESİN ZEHİRLENMELERİNE KARŞI YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN Bayrakkizvecocuk
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz