AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Join the forum, it's quick and easy

AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
AQUATICFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı

Aşağa gitmek

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı Empty Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı

Mesaj tarafından vgokhan Ptsi Eyl. 08, 2008 7:21 am

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı
KONYA
(İHA) - Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Ramazan ayında
vatandaşların sahurda peynir, yumurta, süt ve yoğurt tercih etmesi
gerektiğini belirterek, iftara çorbayla başlanılarak yemeklerin yavaş
yavaş tüketilmesini önerdi.

Ramazan ayı boyunca diğer aylarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi
gerektiğinin altını çizen Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci,
"Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme
şekli değişir. Genelde 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne
düşerken özellikle ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, kırmızı et,
tatlı, börek tüketimi artmakta, sebze, meyve, beyaz et tüketimi
azalmaktadır. Oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına dikkat
edilir, besin seçimleri ve miktarları bireye özgü ayarlanırsa vücut
toksinlerden arınır ve metabolizmanın dinlenmesi sağlanır. Bu şekilde
oruçlu insanda uyarılan salgılar azalır. Mide ve bağırsak sistemi
dinlenir. Eğer bir günde alınması gereken besin öğelerini iftar, sahur
ve gece öğünlerine eşit, dengeli bir biçimde paylaştırabilirse
Ramazan'da çok sağlıklı beslenilebilir, hatta kilo verilebilir. Sahur,
Ramazan ayının en önemli öğünüdür. Sahur yapmadan oruç tutmak
insanlarda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metabolik
hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır. Aç kalma süresi
normalde 12 saat iken sahura kalkılmadığı takdirde 18 saati
bulmaktadır. Açlık süresi arttığı için kan şekeri daha erken saatlerde
düşer ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur"
dedi.

"SAHURDA PEYNİR, YUMURTA, SÜT VE YOĞURT TERCİH EDİN"
Sağlık Müdürü Küçükkendirci, gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli
açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda
yavaş sindirilen ve protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmesi
gerektiğini de belirtti. Küçükkendirci, şöyle devam etti: "Protein
içeriği yüksek gıdalar mideyi geç terk ederler. Dolayısıyla geç acıkma
olur. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt ana besinler olmalı,
karbonhidrat kaynağı olarak ise kepeği alınmamış undan yapılan ekmek,
çavdar ekmeği, bulgur
öncelikli olarak tercih edilmelidir. İftarda
uzun bir açlık sonrasında aynı öğünde neredeyse bütün besin gruplarını
bir arada alınca metabolizmaya binen yük artar. İftarda boş mideye
birdenbire yüklenmek, çok hızlı yemek, midede ağırlık, bulantı, gaz,
yanma ve kabızlık gibi sorunlara yol açar. İftar yemeği yavaş yavaş ve
küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık
aralıklarla besin tüketilmelidir. Mesela su içilip iftar açıldıktan
sonra, 1 kepçe çorba ve 1 tabak salata
tüketilip, yarım saat
geçtikten sonra miktarları ayarlanarak ana yemek yenilmesi
metabolizmaya binen yükü azaltacaktır. Tatlının yemekten 1 saat sonra
yenilmesi ve de yatmadan en az 1 saat önce de 1-2 porsiyon meyve
yenilmesi öğün dağılımının sağlıklı olması açısından önemlidir. Daha
hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine;
haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile
hazırlanmalıdır. Çorba, etli sebze yemekleri, yoğurt ve salata iftar
sofralarından asla eksik edilmemelidir. İçecek olarak asitli içecekler
tercih edilmemeli, tatlılardan sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Sütlü
tatlılar kana geç karıştığından hamurlu, şerbetli tatlılara göre daha
avantajlıdır."

"İFTARLA SAHUR ARASI 1,5 LİTRE SU İÇİN"
Su tüketiminin önemini de değinen Dr. Hasan Küçükkendirci, su tüketiminin
ayarlanması gerektiğinin altını çizerek, "Yetişkin bir insanın günde en
az 1,5 - 2 litre su içmesi gerekir. Gün içinde su kaybının önlenmesi
için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. İftar
yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak
iftarla sahur arası en az 1,5 litre su içmek doğru olacaktır. Su içmek
bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Çay, kahve gibi
kafeinli içecekler
vücudumuzdaki suyu kullanırlar. Ramazan'da su
dengesini koruyabilmek için bu tür içeceklerin tüketimine dikkat
edilmesi gerekmektedir. Ramazan'da vücudun enerji ve besin öğeleri
gereksinimleri normal zamandakinden daha farklı değildir. Yani oruç
tutulacak diye daha fazla besin tüketilmemelidir. Bir öğünde çok fazla
besin tüketimi yapmak ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmaz"
şeklinde konuştu.
kaynak:mynet
vgokhan
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7173
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7895
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz