AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Sofra kurmak bir sanattır!

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

Sofra kurmak bir sanattır!

Mesaj tarafından vgokhan Bir C.tesi Haz. 28, 2008 9:51 am



Yemek pişirmek nasıl bir sanatsa, yemeği süslemek ve onu sofraya
taşımak da bir sanattır. Yemeğiniz ne kadar güzel olursa olsun, eğer
sofra kurallarını bilmiyorsanız, bu konuklarınızı da sizi de fazlasıyla
yorar. İyi bir yemek daveti vermek
istiyorsanız, çağırdığınız konukların sağlık durumlarından, yaşlarına
kadar tüm detayları göz önüne almalısınız. Uzmanlar, yemeklerin, hazmı kolay yiyeceklerle yapılmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Davetinizde iki salçalı
veya birbirine benzeyen iki yemek bulunmamalı" diye uyarıyor. Her
yemeğin kendi takımıyla yendiğini ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak
değiştirildiğini vurgulayan uzmanlar, soğuk yemeğin soğuk tabakta,
sıcak yemeğin ısıtılmış tabakta
verilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Uzmanlar, çatalların
kullanılış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın
soluna yerleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Sadece tatlı çatalı,
tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde
konulur. Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına
yerleştirilmelidir. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda
kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ
kenarında kullanılır. Bardaklar her zaman sağda
dururlar. Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında,
bıçağın sağına yerleştirilir" diyor. Çiçek,
şamdan gibi aksesuarların, misafirlerin birbirlerini görmelerini
engelleyecek şekilde konmaması gerektiğini kaydeden uzmanlar,
yemek masası için en uygun çiçek şeklinin basık çiçek şekli olduğunu,
onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konması gerektiğini
bildiriyor. Uzmanlar,
tuzluk ve biberliğin, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın
ortasına yakın
konması gerektiğini belirterek, "Hardal, ketçap, mayonez önceden
sofraya konmaz. Kullanılacakları yemekle beraber sofraya getirilir.
Elle yenmesi gereken yemeklerde el tası eklenmelidir. İçinde yarısına
kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol
taraf çatalın önüne koyulur. Meyve için el tası eklenecekse içindeki su
soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. El tası
verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve
kokulu el bezi verilmelidir" önerisinde
bulunuyor. Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve
kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konması
gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şunları kaydediyor: "İki
kişinin omuz arasındaki boşluk hedef alınır şekilde
sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur. Davetlilerin rahatça
yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır. Peçeteler
sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru
değildir. Kirli takımlar sağdan alınır ve
yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece
el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur.
Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.
Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen
yemekler ve sarımsaklı yemekler verilmez."




Kaynak : İHA

_________________
avatar
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7107
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7821
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz