AQUATICFORUM
AQUATICFORUM A HOŞGELDİNİZ.FORUMDAN DAHA ETKİN YARARLANMAK İÇİN LÜTFEN GİRİŞ YAPINIZ.
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓

Çiğ köftenin püf noktaları

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

Çiğ köftenin püf noktaları

Mesaj tarafından vgokhan Bir C.tesi Haz. 28, 2008 9:40 am



Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları, çiğ köfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. Usta eller, iyi
bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu
vurguladı. İyi çiğ köfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten
ustalar, sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu
kaydetti. Çiğ köftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini
hatırlatan ustalar, kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi
gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğ
köftenin tadını etkilediğine dikkat çekti. Şanlıurfalı
çiğ köfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur,
500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek
kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı
tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1
demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile
getirdi. Çiğ köfte uzmanları, çiğ köftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını
ifade etti: "Yeşil
soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak
üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine,
tuz, kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru
soğan ve
sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik
bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki
malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya
kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar
yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan
karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım
yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane
semiz otu ve turpla bezenerek servis
yapılır." Usta eller, çiğ köfte yapımında ise şu püf noktaların dikkate alınmasını tavsiye etti: "Sert
bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan
evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka
Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak
kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek
veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğ köfte az
yoğrulursa bulguru sert kalır, çok
yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın
çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen
sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran
verilmelidir."




Kaynak : İHA

_________________
avatar
vgokhan
SUPER MODERATÖR
SUPER MODERATÖR

Kadın
Mesaj Sayısı : 7107
Nerden : aquaticforum
Reputation : 94
Points : 7821
Kayıt tarihi : 23/01/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz